MF DNES

50 stupňů Celsia. Spí se na kachličkác­h, roztékají kužely

-

žet jedině ráno nebo večer. Páníčci by si s nimi neměli v těchto dnech plánovat dlouhé výlety a také u zvířat je třeba dbát na pitný režim.

Horko dělá problémy na železnici. Na některých tratích jezdí vlaky

Teplota v pátek 17:0000 počtu. S tím nejobtížně­jším bojovali na Rokycansku. Hořet začalo po poledni od kombajnu na poli a požár se rozšířil do lesa. Na místě zasahovalo 17 hasičských sborů, pomáhaly také dva vrtulníky. Oheň se šířil nejen po zemi, ale také korunami stromů. Ze dvou chatek, které sousedí s lesem, museli hasiči evakuovat čtyři lidi.

Hejtmani Vysočiny a Zlínského kraje vyhlásili, že se do odvolání nesmí zakládat ohně na volných prostranst­vích ani pálit tráva.

A kdo se chystal navštívit Bezdružick­ou parní lokálku na Tachovsku kvůli akci, při níž se mohli návštěvníc­i svézt historický­m vláčkem taženým parní lokomotivo­u, bude si muset vystačit s lokomotivo­u dieselovou. Parní lokomotivy tam mají kvůli riziku požáru zakázán provoz. PRAHA Je vám horko? Tak si představte, že jste právě na Blízkém východě. Třeba v Bagdádu.

Teplota se blíží k padesátce, co chvíli vypadává elektrický proud pohánějící největší luxus těchto dní: klimatizac­i.

Pustíte si z kohoutku vodu a rovnou si do ní můžete hodit sáček čaje. Hned se zabarví do hněda, jak je teplá.

Iráčané jsou na horko zvyklí. Vlna veder, kterou právě zažívá Blízký východ, je ale moc i na ně. „V noci se spí na vykachlíčk­ované podlaze, kterou se snaží chladit vodou i větráky,“přiblížila noci v Bagdádu novinářka Sahar Issaová. Vláda kvůli vedru nařídila čtyřdenní volno.

Podobně extrémní teploty svírají i další místa, jako Kuvajt City, Dubaj či Rijád. V íránském městě Bandar Mahshahr se podle listu The Guardian kvůli vedru dokonce tavily dopravní kužely na cestách.

Na holých podlahách se snaží chladit i Libanonci. Ačkoliv se tam nynější teploty podobají spíš středo- evropským třicítkám, nesnesitel­nými je činí velká vlhkost vzduchu.

Horko je i v americkému Texasu, kde jedou klimatizac­e ve čtyřicetis­tupňových vedrech na takové obrátky, že tamní poptávka po elektrické­m proudu trhá rekordy.

Ale ani Evropa není ušetřena. V Litvě kvůli horku snížili rychlost vlaků ze 120 na 80 km/h, v Německu byl včera vyrovnán absolutní rekord: 40,3 stupně Celsia. A pod horou Mont Blanc se kvůli témuž uvolňují kameny.

— Iveta Polochová

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia