MF DNES

Maturitní propadák. Neuspěl téměř každý čtvrtý student

-

PRAHA Letošní státní maturita dopadla nejhůř od roku 2011, kdy ji začali studenti povinně skládat. U jarní zkoušky propadlo 24,3 procenta studentů, kteří ji skládali poprvé.

„V porovnání s loňským rokem je to zhoršení o 2,1 procenta,“uvedl Jan Pohanka, mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat.

Vůbec nejhůř dopadli studenti u zkoušky z němčiny, kterou nesložilo 26,3 procenta z těch, kdo si ji vybrali. Z matematiky, která je taktéž volitelná, propadlo 24 procent maturantů. Povinnou češtinu nezvládlo 11,8 procenta studentů. Nejlépe dopadla zkouška z angličtiny, kde neuspěl každý desátý.

Zatímco v matematice se studentům dařilo více než loni, výsledky z jazyků se zhoršily. Podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky kvůli tomu, že studenti, kteří očekávali neúspěch procenta maturantů propadlo z němčiny. Nejvíc ze všech předmětů. v matematice, místo ní zvolili zkoušku z cizího jazyka.

Výrazný rozdíl v úspěšnosti mezi angličtino­u a němčinou pak podle Zíky způsobuje vyšší obtížnost němčiny jako cizího jazyka i struktura těch, kteří ji volí. „Němčina se učí převážně na školách obecně se slabšími výsledky,“upozornil Zíka.

Obecně se úspěšnost při maturitách s výjimkou gymnázií od zavedení státních maturit v roce 2011 snížila. Jedním z důvodů může být skutečnost, že pokud si školy maturity připravova­ly samostatně, přizpůsobo­valy je svému vzdělávací­mu plánu i žákům.

Druhým důvodem podle něj je, že se neustále zvyšuje podíl maturantů v populačním ročníku. „Takže jsou mezi nimi i lidé, kteří nemají takový studijní potenciál. Gaussova křivka se nemění,“připomněl.

Většina studentů, kteří na jaře u prvního termínu neuspěli, nakonec maturitu složí. Podle dříve zveřejněný­ch údajů Cermatu se od zavedení státních maturit v roce 2011 počet studentů, kteří nesplní požadavky ani po dvou opravných pokusech, pohybuje na úrovni přibližně osmi procent. „Na další termín přicházejí mentálně lépe připraveni. Platí to zejména u matematiky,“uvedl Zíka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia