MF DNES

Kilometr pod zemí se vznítil metan. Tři havíři nepřežili

- Josef Gabzdyl redaktor MF DNES

KARVINÁ Pětice havířů razila kilometr pod povrchem Dolu Darkov v noci ze čtvrtka na pátek část důlní chodby. Do půlnoci chyběla zhruba půlhodina, když se najednou uvolnil obrovský kus horniny a do chodby se vyvalil metan. Okamžitě začal hořet. Nevybuchl, ale plameny i tak zabily tři havíře ve věku 32, 38 a 39 let.

Další dva skončili ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Jeden utrpěl popáleniny na takřka devadesáti procentech těla a je v kritickém stavu. Druhý má několik zlomenin,“uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Po celý včerejší den báňští záchranáři důlní chodbu odvětrával­i, opakovaně tam totiž naměřili vysoké koncentrac­e metanu. Teprve pak komise složená z odborníků důkladně prozkoumá místo neštěstí.

Příčina tragédie není ničím výjimečná. „Geomechani­cké jevy jsou jedním z nejvážnějš­ích problémů českého hornictví, který nás skutečně při těžbě černého uhlí trápí,“potvrdil mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.

Dodal, že existuje několik postupů, jak nebezpečí předvídat, je to však velmi obtížné. „Ne vždy se to daří, příroda bývá silnější. Počkejme však na závěry vyšetřován­í.“

Poslední větší důlní neštěstí se stalo loni v listopadu také na Karvinsku, kdy se v hloubce zatřásla země. Tři horníci nepřežili, sedm se jich zranilo. Minulý rok zahynulo v černouheln­ém revíru na severových­odě země osm lidí, letos do nynějšího neštěstí jeden.

Právě výbuch metanu byl také příčinou největší katastrofy posledního čtvrtstole­tí. V říjnu 1990 v Dolu 1. máj (později Barbora) u Karviné nepřežilo explozi třicet havířů.

Oběti nynější tragédie byli kmenovými zaměstnanc­i OKD, všichni údajně pocházeli z Moravskosl­ezského kraje. Zatím nelze přesně určit, v jaké výši pozůstalí získají odškodnění. „Rozdělil bych to na několik části. První udává zákoník práce, druhou část kolektivní smlouva. Společnost OKD je také zřizovatel­em Spolku Svatá Barbora, který se stará o rodiny po zaměstnanc­ích, kteří zemřeli při práci,“uvedl mluvčí těžařské firmy Marek Síbrt.

Devět měsíců od posledního neštěstí opět umírali v dole na Karvinsku lidé. Kvůli uvolněnému metanu, který začal hořet, zemřeli tři horníci. Další dva se těžce zranili. Odborníci upozorňují, že podobné jevy se velmi špatně předvídají.

 ?? Foto: Jiří Benák, iDNES.cz ?? Nebezpečná práce V noci ze čtvrtka na pátek zahynuli v Dole Darkov (na snímku) tři horníci. Příčinou bylo vznícení metanu. Podobné události nelze podle odborníků příliš předvídat.
Foto: Jiří Benák, iDNES.cz Nebezpečná práce V noci ze čtvrtka na pátek zahynuli v Dole Darkov (na snímku) tři horníci. Příčinou bylo vznícení metanu. Podobné události nelze podle odborníků příliš předvídat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia