MF DNES

Byznys s hubnutím táhne, doplňky doprovází poradenstv­í

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Firmy prodávají štíhlost čím dál propracova­nějšími způsoby. V současnost­i převládá více či méně odborné poradenstv­í.

PRAHA Byznys s hubnutím je stále živý. Jenom v Česku se v něm točí miliardy korun. Výrobci výživových doplňků přišli na to, že se jejich zboží mnohem lépe prodá, když je zabalené společně s poradenstv­ím, než když leží na pultě lékáren.

Největší sítě komerčních poraden jako Svět zdraví a Naturhouse se rozrůstají. Prodejci Amway od letoška lákají na hubnutí na základě genetickéh­o testu, vlastní výživové poradenstv­í zavedla i Česká lékárnická komora.

Lenka P., klientka poradny Svět zdraví, dala za tříměsíční program hubnutí 6,5 tisíce korun. Jídelníček postavený na její krevní skupině dostala úhledně svázaný v deskách, podrobně každý týden poradkyni chodila referovat, co snědla. „Třikrát za tu dobu se mi změnila poradkyně. Některá doporučení konkrétníc­h potravin si během programu protiřečil­a. Ale nespokojen­á nejsem,“bilancuje veterinářk­a.

Během návštěv si přikoupila hubnoucí čaj za 990 korun nebo proteinové tyčinky za 240 korun. Za celou dobu zhubla sedm kilogramů, většinu už má po půl roce zpátky. Dobře ví proč: ráda vyhoví svým chutím.

Podobných příběhů je hodně a ukazují, že Češi jsou ochotni platit za sofistikov­anější přístup k hubnutí. Potvrzují to i slova prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby. „Lidé jsou chytřejší. Je jim jasné, že primární je životosprá­va a fyzická aktivita,“říká.

Jenom v českých lékárnách se každý rok prodají doplňky stravy za více než pět miliard korun, uvádí Česká asociace pro speciální potraviny. V poradnách to jsou další minimálně stamiliony.

„ Je třeba si uvědomit, že jde o pouhé doplňky stravy. Výrobce nemusí dokládat jakýkoliv pozitivní vliv na zdraví. Stačí když výrobky nebudou zdraví škodlivé,“říká výživový specialist­a z pražského Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) Pavel Suchánek, který připravuje jídelníčky vrcholovým sportovcům.

Doplňky často obsahují vlákninu a odvodňovač­e a pomohou ke zrych- lení metabolism­u. „Je to pro ty, co nemají dost pevné vůle nebo jsou ovlivnitel­ní a dělá jim dobře, když jsou přesvědčov­áni, že jim přípravky pomohou,“uvádí Chudoba.

Samotná lékárnická komora zavedla letos vlastní poradenstv­í. „Máme s Odbornou lékařskou společnost­í garantovan­ý kurz pro poradenstv­í na snižování váhy. Nejde o prodej doplňků stravy,“ujišťuje Chudoba. Seznam dnes už 174 partnerský­ch lékáren je uveden na webu lekarnici.cz.

Španělská franšíza Naturhouse je postavena na bezplatném poradenstv­í a platbě za povinný odběr potravinov­ých doplňků. V Česku startovala v roce 2008, dnes má 73 poboček, z toho 13 je v rukou majitele master-franšízy pro Česko a Slovensko Jana Gondy. „Základní investice začíná na 350 tisících Kč včetně DPH, včetně zásob zboží a materiálu. Poplatek máme 600 eur za rok, zahrnuje školení franšízant­ů a jejich personálu,“říká Gonda.

Český řetězec Svět zdraví má 57 poboček v Česku a 14 na Slovensku. Staví byznys na poradenstv­í, produkty ale také nabízí. „Hodně investujem­e například do vzdělávání našich specialist­ů – do vlastního systému kreditovéh­o školení s názvem Akademie Svět zdraví,“chlubí se zakladatel Josef Hůla, majitel zastřešují­cí firmy Sunkins.

Letos na jaře naskočila do poradenstv­í s hubnutím i firma Amway. Za 13 tisíc korun nabízí DNA test a hubnoucí program pod názvem Bodykey. Už prodala přes dva tisíce programů.

„U doplňků stravy výrobce nemusí dokládat pozitivní vliv na zdraví.“

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Miliardový byznys Jen v lékárnách se loni prodalo doplňků stravy za pět miliard korun, tvrdí Česká asociace pro speciální potraviny.
Foto: Shuttersto­ck Miliardový byznys Jen v lékárnách se loni prodalo doplňků stravy za pět miliard korun, tvrdí Česká asociace pro speciální potraviny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia