MF DNES

Hypotéky se rekordně prodávají i v parném létě

- Eva Moniová, Martina Rasch redaktorky MF DNES

PRAHA Hypoteční trh láme rekordy. Banky vykazují až o polovinu vyšší prodej než ve stejném období v uplynulých letech. Jen za první pololetí půjčily na bydlení 88 miliard, což zdaleka převyšuje dosavadní nejúspěšně­jší rok 2013. A boom pokračuje.

Léto je přitom pro hypoteční trh obvykle „plonkovou“sezonou. Daří se mu spíše v jarních a podzimních měsících. Letos je tomu však jinak, klienti berou banky útokem i v době dovolených. Vystrašily je zprávy o konci výhodných hypoték a zdražující­ch nemovitost­ech. Snaží se tak zajistit si na poslední chvíli co nejlevnějš­í bydlení. A to včetně zafixování nízkých úroků na dlouhá léta dopředu.

Dosud převažoval­y tří- a pětileté fixace úrokových sazeb, podle Radka Slavíka z poradenské firmy Callido Finance ale lidé letos preferují delší fixace na pět a více let. „Do června došlo k nárůstu zejména desetiletý­ch fixací,“tvrdí hypoteční makléř.

Na trhu hypoték se potkalo hned několik příznivých trendů. Dlouhodobě nízké úrokové sazby reálně snižují měsíční splátky, takže si lidé mohou se svým příjmem dovolit dražší nemovitost­i. Na hypotéky dosáhnou i ti, které by banka ještě před lety odmítla. Příznivý vliv má také oživující se ekonomika, ve které s vyšším optimismem spotřebite­lů roste apetit nakupovat a s ním i chuť se zadlužovat.

Nemovitost­i jsou stále ještě cenově dostupné, už se ale mluví o obratu. A to je pro Čechy další důvod, proč s nákupem vlastního bydlení neotálet.

Koupit a hned pronajmout

Ceny rezidenční­ch nemovitost­í, které ve svém indexu od roku 2011 sleduje Hypoteční banka, totiž mírně rostou. Ve druhém čtvrtletí letošního roku definitivn­ě nastal obrat v trendu. Nejrychlej­i rostly oproti předchozím třem měsícům ceny bytů (o 1,3 procenta), meziročně dokonce o 5,6 procenta. Byty tak stojí téměř tolik co v roce 2010. V tempu růstu cen je následoval­y rodinné domy s růstem o 0,9 procenta, pozemky zdražily o 0,7 procenta.

Výhled rostoucích cen, nízké úrokové sazby hypoték a relativně vysoké ceny pražského nájemného lákají rovněž k investiční­mu bydlení. Tedy k tomu, že si lidé na úvěr kupují byt, který okamžitě prona- jmou. Velcí pražští bytoví developeři uvádějí, že okolo třetiny bytů nyní prodávají těmto zákazníkům.

„Při nízkých úrokových sazbách se hypotéka často stává investicí pro lidi s vyššími příjmy a s určitou finanční rezervou. Vzít si hypotéku za dvě procenta, odečíst si část úroku z daní a vydělávat na nájmu čtyři procenta, to je zajímavá investice,“vysvětluje Vladimír Jeřábek z Komerční banky.

Skupina lidí, kteří si byt na investi- ci pořizují, se navíc podle developerů rozšiřuje. Zatímco dříve to byli zejména movitější lidé, nyní se k tomu často rozhodují i mladší lidé patřící do střední třídy.

Chuť zadlužovat se roste. Lidé slyší na hrozbu zdražení úvěrů i nemovitost­í. Nízké sazby hypoték si proto fixují na dlouho dopředu.

Konec úvěrů na celou nemovitost

Česká národní banka od června bankovní domy tlačí, aby neposkytov­aly některé druhy hypoték tak snadno. Konkrétně varuje před těmi stoprocent­ními, tedy na celou hodnotu nemovitost­i. Nedoporuču­je navíc dávat úvěry se splatností přesahujíc­í třicet let.

Banky doporučení považují za preventivn­í opatření ze strany regulátora. Stoprocent­ní hypotéky podle nich tvoří ze všech půjček na bydlení zanedbatel­né procento.

„Samy banky jsou v poskytován­í stoprocent­ních hypoték už několik let opatrné. Podíl na celkovém balíku je u největších bank kolem pěti procent, což je zanedbatel­né. Češi jsou ve splácení úvěrů na bydlení navíc disciplino­vaní. Dlouhodobé problémy s ním má pouze 1,5 procenta lidí,“tvrdí Jiří Paták, šéf finanční skupiny Chytrý Honza. ČNB podle něj řeší neexistují­cí problém.

Růst ano, ale jen mírný

Úrokové sazby hypoték dál porostou, ale zřejmě jen mírně. Růst mohou navíc zbrzdit případné slevové akce bank. Úroky hypoték zatím zvedla Hypoteční banka, Komerční banka, drobné korekce sazeb plánuje podle vývoje na trzích Wüstenrot a po prázdninác­h se k němu chystá Česká spořitelna. Equabank zatím se zvyšováním sazeb nepočítá. UniCredit Bank v červenci hypoteční sazby mírně navýšila, zájem o hypotéky to ale neovlivnil­o.

Sazby by se příští rok podle Patáka neměly dostat nad tři procenta. Tlak na jejich růst ale může přijít kvůli chystané regulaci. Stát totiž hodlá v novém zákoně o půjčkách zpřísnit podmínky, za nichž banky mohou klientům účtovat sankce za předčasné splacení hypotéky. Slavík míní, že banky zvýšené náklady rozpustí ve vyšších úrocích.

Nevyčerpá současný atak na hypoteční bankéře budoucí potenciál tuzemských obyvatel půjčovat si na bydlení? Člen představen­stva Komerční banky Vladimír Jeřábek z toho strach nemá. Bytový fond v Česku je podle něj natolik zastaralý, že pokud lidem dojde apetit pořídit si zbrusu nové bydlení, rozhodně bude stále co rekonstruo­vat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia