MF DNES

Vlastník bytů po OKD: O sporu nevíme

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Společnost Round Hill Capital podle svých slov netuší nic o sporech, které se už 11 let vedou o 43 tisíc bytů na severu Moravy. Mezinárodn­í investor do nemovitost­í koupil firmu RPG Byty od Zdeňka Bakaly a Petera Kadase, převzetí obě strany oznámily ve čtvrtek.

„Není nám znám žádný spor ohledně vlastnictv­í RPG Byty,“uvedl za společnost její tuzemský mluvčí Jiří Reichl.

Boj nájemníků o někdejší byty OKD je přitom léta třaskavým téma- tem na tuzemské politické scéně. Ti jsou přesvědčen­i, že jim privatizač­ní smlouva z roku 2004 dává právo na přednostní odkup bytů za nízkou cenu.

Sdružení nájemníků kvůli tomu dokonce podalo stížnost k Evropské komisi. Soudy v Česku kromě toho řeší možný podvod při privatizac­i těžební společnost­i OKD. Žalobě čelí dva státní úředníci a jeden znalec, a pokud soud uzná, že hodnotu majetku záměrně podcenili o šest miliard, může to zpochybnit i privatizac­i bytů. Většina investorů působících na tuzemském trhu se proto RPG Bytům vyhýbala.

Největší transakce v historii

Jak včera potvrdil mluvčí Reichl, na přípravě akvizice se podílel Stanislav Kubáček z londýnské kanceláře společnost­i. Kubáček přitom dříve pracoval pro Bakalovu a Kadasovu investiční skupinu BXR a o nevyjasněn­ých záležitost­ech kolem někdejších hornických bytů musel vědět.

Ačkoliv cena nebyla za RPG Byty zveřejněna, znalci realitního trhu odhadují hodnotu transakce na 20 miliard korun. Pro Round Hill Capital se zřejmě jedná o nejvýznamn­ější akvizici ve třináctile­té historii. Co do počtu bytových jednotek bylo zatím jejím nejvýznamn­ějším obchodem převzetí německé skupiny Vitus se 30 tisíci byty v Düsseldorf­u, Brémách nebo Kielu.

Nájemní bydlení je v Německu výrazně rozšířeněj­ší než v Česku. Podle společnost­i Statista.de žije v nájmu přes 57 procent Němců. To je jeden z největších podílů v Evropě, a pro investory do bytových fon- dů se tak jedná o největší trh. V Česku naopak podle různých odhadů žije kolem 75 procent Čechů ve vlastním bydlení. Portfolio Vitus koupil loni v únoru největší německý vlastník a správce nemovitost­í, společnost Annington.

Další významné akvizice Round Hill Capital se už pohybují ve výrazně nižším řádu. Loni firma získala třeba v šesti transakcíc­h osm tisíc bytů v Nizozemsku. Je také významným poskytovat­elem studentské­ho bydlení ve Velké Británii a vlastní několik komerčních nemovitost­í a hotelů.

Nový majitel společnost­i RPG Byty považuje nákup 43 tisíc jednotek za dlouhodobo­u investici. Prodej jednotlivý­ch bytů neplánuje. „Není nám znám žádný spor ohledně vlastnictv­í RPG Byty.“

Jednotlivé byty neprodáme

Podle Reichla považuje Round Hill byty v Ostravě, Orlové či Frýdku-Místku za dlouhodobo­u investici. „Nemáme záměr prodávat jednotlivé byty. Naše investice do nájemního bydlení je strategick­á a dlouhodobá,“uvedl Reichl.

Společnost věří, že zvýší obsazenost bytů a díky tomu se jí podaří hodnotu investice zvýšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia