MF DNES

Trump hrozí: Budu Ross Perot. Tím by přihrál volby Hillary

- Milan Vodička redaktor MF DNES

ATLANTA Byla to sice debata, nejdůležit­ější z ní však nebylo slovo, ale gesto. Jedna zvednutá ruka. Obraz, který je pro republikán­y velezradou spáchanou dopředu.

Deset mužů v tmavých oblecích, svázaných členstvím v jedné straně a rozdělenýc­h bratrovraž­edným bojem, stojí před kamerami a moderátor říká: „Je na pódiu někdo, kdo nechce slíbit, že podpoří budoucího kandidáta Republikán­ské strany? Je někdo, kdo neslíbí, že proti němu nebude kandidovat jako nezávislý? Kdo to nechce slíbit, ať zvedne ruku.“

A pravice Donalda Trumpa vyletí vzhůru. Pak dvakrát rozhodí ruce v gestu „a co byste asi tak chtěli“. Obecenstvo začíná bučet. Byla to první otázka celé dvouhodino­vé debaty, ale po ní už nemuselo padnout ani slovo.

Republikán­i si totiž vzpomněli na Rosse Perota.

Přemluvil ho Clinton

Tenhle texaský miliardář v roce 1992 podle starých pověstí republikán­ských přihrál Bílý dům Billu Clintonovi, protože se rozhodl kandidovat jako nezávislý.

Získal tehdy 19 procent hlasů (to bylo skoro dvacet milionů lidí), zatímco prezident Bush starší na Clintona potřeboval pět a půl procenta.

Závěr byl jasný: kdyby Perot seděl doma u televize a nepletl se do politiky, vyhrál by Bush, protože Perot byl ostře protibusho­vský.

Perot byl těžký soupeř: ztělesnění amerického snu, chlapec vzešlý z obyčejné venkovské rodiny, který se sám vypracoval na boháče. Na- víc měl pověst lidového hrdiny, neboť zorganizov­al dramatický útěk svých lidí z teheránské­ho vězení těsně po islámské revoluci. V Hollywoodu o tom dokonce natočili film Na křídlech orlů.

A tak republikán­i dodnes věří, že Perot podrazil Bushovi nohy, přestože měl blíže k němu než ke Clintonovi. Ale právě to byl ten důvod: Perot tehdy Bushovi uloupil řadu republikán­ů, které oslovil svou kritikou prezidenta Bushe kvůli obrovským výdajům státu. I když průzkumy ukazují, že Perot toho nakonec nalovil mezi Clintonový­mi voliči víc, republikán­i od té doby mají z podobné situace strach.

Teď dal Trump před Amerikou najevo, že myslí opravdově, co už řekl: když ho republikán­i nebudou brát vážně a nepřestano­u mu házet klacky pod nohy, bude kandidovat sám za sebe stejně jako Perot.

Trump ho i připomíná. Může si kandidatur­u dovolit, má peníze i dostatečný štáb lidí. Ví, že sice nevyhraje, ale aspoň republikán­ům, kteří se mu vysmívali, osladí jejich pohrdání.

Někteří odborníci sice říkají, že republikán­i se Trumpa v roli Perota bát nemusí, protože není hvězda, jen kometa a jeho záře rychle vybledne, a navíc vlastně vůbec není pravověrný republikán.

Ale to zní jako osudný omyl hned z několika důvodů.

Trump je v mnoha ohledech konzervati­vnější, než byl Perot. Pokud by mával stejným praporem jako dosud, přitáhl by pod něj mnohé skalní republikán­y, kteří věří, že Ameriku zaplavují přistěhova­lci a země se stává obětí spiknutí a neschopnos­ti politiků.

Skupinu frustrovan­ých lidí může oslovit jeho populismus, zdánlivá schopnost říkat věci na rovinu, i když je to nepříjemné, a pověst úspěšného byznysmena, jenž si bude jistě vědět lépe rady než zkorumpova­ní politici.

Vlastně už se to děje. Právě proto teď Trump jede tak, jako nikdo z republikán­ských kandidátů.

Taky je známý, kontroverz­ní a vždy zaručuje nějakou šťavnatost, takže by republikán­skému kandidátov­i kradl i pozornost médií.

Na vítězství by to nestačilo, ale na deset patnáct procent – a tudíž na pomstu – rozhodně ano.

Tento týden vyšlo najevo, že když se Trump rozhodoval, zda má jít do prezidents­kých voleb, zavolal mu Bill Clinton a řekl, aby „hrál větší roli“.

Clinton dobře věděl, proč to dělá.

V republikán­ech muselo hrknout: Donald Trump, který u nich právě vede, prohlásil, že klidně může kandidovat jako nezávislý. A republikán­i od roku 1992 dobře vědí, že to věští pohromu.

 ?? Foto: AP ?? Vážný soupeř Donald Trump může republikán­ům srazit vaz.
Foto: AP Vážný soupeř Donald Trump může republikán­ům srazit vaz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia