MF DNES

Hledá se kupec dvou válečných lodí

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

PAŘÍŽ, PRAHA Nemá někdo zájem? Takováhle nabídka se neobjevuje každý den. Na prodej: dvě supermoder­ní lodě, na nichž v pohodě přistávají vrtulníky. Jedna je už v perfektní kondici pro plavbu, dru- há je hotová z poloviny. Kdo je koupí, bude prvním majitelem. Cena: k doptání u francouzsk­é vlády.

Takový inzerát si nyní může zadat francouzsk­á vláda. Ta loni smlouvu z roku 2011 o dodávce lodí Rusku v celkové hodnotě 1,2 miliar- dy eur (32 miliard korun) zrušila po vypuknutí ukrajinské krize. Prodej vrtulníkov­ých lodí, které už mají na kýlech názvy Vladivosto­k a Sevastopol, byl přitom největším zbrojním kontraktem uzavřeným mezi Ruskem a některým z členských států NATO. Zakázku schválil prezident Nicolas Sarkozy i přesto, že ji kritizoval­y především pobaltské republiky, ale i Spojené státy a další spojenci v Alianci.

Obří cena zakázky samozřejmě určila i výšku „stornopopl­atku“, na němž se tento týden s Ruskem dohodl prezident Hollande. Podle ruských médií zaplatila Francie Rusku celkem 1,1 miliardy eur. Bylo to sice méně, než Rusko požadovalo, ale tolik peněz za tyto lodě už Francie asi těžko dostane.

Tak ještě pár podrobnost­í k „inzerátu“: loď typu Mistral je 180 metrů dlouhá, váží 22 000 tun, je schopna „ubytovat“šestnáct helikoptér, 60 obrněných vozů, 13 tanků a na 700 vojáků. Francie uvedla, že už několik zájemců má – teď si jen pohlídat, aby se lodě dostaly do správnější­ch než ruských rukou.

S poctivostí nejdál dojdeš, ale někdy je to těžká cesta. Francie dodržela sankce proti Rusku, ale teď má v ruce dva velké černé Petry – válečné lodě Mistral, které „musela nedat“Rusku.

 ?? Foto: AP ?? Jen aby nezrezla Jedna ze dvou válečných lodí Mistral, které byly vyrobeny pro Rusko, nyní kotví ve francouzsk­ém přístavu Saint-Nazaire.
Foto: AP Jen aby nezrezla Jedna ze dvou válečných lodí Mistral, které byly vyrobeny pro Rusko, nyní kotví ve francouzsk­ém přístavu Saint-Nazaire.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia