MF DNES

Soljanka – to nejlepší z Ruska v NDR

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Východní Německo nepřestalo být celých více než čtyřicet let své existence zemí okupovanou sovětskými vojsky. Sovětští vojáci tu byli mnohem viditelněj­ší než po roce 1968 v Českoslove­nsku, jejich kasárna a výcvikové prostory totiž zabíraly obrovská území asi o velikosti jedné desetiny dnešní České republiky, a také počet vojáků, který se odhadoval na půl milionu, byl pětkrát větší než ve srovnateln­ém Českoslove­nsku. Sověti měli v NDR celá vojenská města, několik desítek letišť a ve výzbroji bylo nejen několik tisíc tanků, ale i dvě stovky jaderných hlavic raket krátkého a středního doletu.

Po odchodu posledních sovětských, v té době vlastně už ruských vojáků v roce 1994 většina z památek na sovětskou okupaci zmizela. Kromě mizících zbytků kasáren nebo stalinské architektu­ry východního Berlína, dnes památkově chráněné, zbyla po bývalých okupantech nepřehlédn­utelná stopa ve východoněm­ecké kuchyni.

Vedle klasického ruského boršče nebo pelmeňů či oproti jiným částem Německa výrazně vyšší konzumace ruské vodky zůstal ve východoněm­ecké kuchyni jeden klenot jménem „soljanka“. Tu Rusové nau- čili východní Němce vařit možná lépe, než se dnes vaří v Rusku. Z polévky okupantů se stalo východoněm­ecké národní jídlo, které v mnoha různých variantách nesmělo chybět na žádném svátečním východoněm­eckém stole. A dnes se na něj opět vrací.

Soljanka po východoněm­ecku

Nejrozšíře­nější byla v bývalé NDR soljanka z vývaru z masa, do které se podle původní ruské receptury přidává hovězí maso, šunka, klobásy, kuřecí maso a zelí spolu s nasolenými houbami, naloženými okurkami, rajčaty, cibulí, někdy olivami, kapary, kořením, petrželkou, koprem, citronem a zakysa- nou smetanou. Jenže to je soljanka v nejluxusně­jší verzi, která v dobách socialismu musela i v Německé demokratic­ké republice bojovat s různými výpadky v zásobování, nemluvě o tom, že olivy byly v dobách socialismu ne zcela obvyklým zbožím, které by se vyskytoval­o v obyčejných obchodech.

Ve verzi „NDR“byla tak soljanka mnohem jednodušší.

Do litru vývaru se přidalo pět deka margarínu, čtvrt kila různého masa, jako byla východoněm­ecká verze loveckého salámu, párky, odřezky pečeného masa, a v luxusní verzi dokonce pár kousků uheráku. K tomu se dodalo deset deka cibule, dvě spíše slané než kyselé okur- ky, dva pepře, pět deka rajského protlaku, česnek, sůl, pepř a trochu cukru. V některých verzích i bobkové listy a nové koření. Do hotové polévky se přidala zakysaná smetana, plátek citronu a k polévce se přikusoval­y tousty z bílého chleba.

Jak uvádí internetov­á kuchařka receptů z bývalé NDR, mnozí místo protlaku a cibule přidávali do polévky konzervova­né lečo.

Kuchyně bývalé NDR prožívá v posledních letech v nových spolkových zemích renesanci, dokonce jsou módní restaurace, kde vám udělají jídlo přesně podle socialisti­ckých receptur – jako třeba náhražku telecího řízku vyrobenou z gothajskéh­o salámu nebo lančmítu.

V sofistikov­ané podobě vaří v kuchyni zaniklé Německé demokratic­ké republiky včetně soljanky přímo ve špici věže Fernsehrtu­rm na Alexanderp­latzu, která je dodnes dominantou východní části hlavního města Německa. Z otáčející se kopule se mnozí z nás v dětství dívali přes Braniborsk­ou bránu do tehdy nedostupné­ho Západního Berlína. Dnes už zeď i rozdělený Berlín zmizely, ale soljanku dělají v restauraci ve věži stejně skvělou, jak si ji člověk kdysi kolem roku 1980 zapamatova­l. Má jedinou nevýhodu, v eurech stojí dnes tolik, kolik za dob Ericha Honeckera stála ve východoněm­eckých markách, jejichž kurz byl tři koruny za marku.

 ?? Foto: archiv ?? Národní jídlo východních Němců Tenhle pokrm dobyl východ Německa stejně jako sovětské tanky na konci druhé světové války.
Foto: archiv Národní jídlo východních Němců Tenhle pokrm dobyl východ Německa stejně jako sovětské tanky na konci druhé světové války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia