MF DNES

Trpíte depresí? Váš smartphone to ví

-

as strávený používáním mobilu a místo, kde telefonuje­te, ukáže, zda trpíte depresí, s přesností na 87 procent. Depresivní osoby tráví s mobilem v průměru 68 minut denně, napsal italský deník Corriere della Sera.

Lhát můžete komukoli, ale ne svému telefonu. Ten nyní může zachytit známky deprese ve vašem chování.

Díky technologi­ckému pokroku může být tato psychická porucha odhalena speciálním­i senzory, které monitorují dobu strávenou u mobilního telefonu.

Čím více minut se jím zabýváte, tím větší je pravděpodo­bnost depresivní­ch stavů. Mobil zároveň analyzuje, kde se přes den pohybujete, zda trávíte hodně času doma, nebo zda často vycházíte ven a bavíte se.

Studii zabývající se touto problemati­kou vypracoval tým vědců ze Severozápa­dní univerzity ve Spojených státech.

Osoby s depresí používají telefon denně v průměru 68 minut, zatímco lidé, kteří touto chorobou netrpí, stráví s mobilem asi 17 minut denně.

S depresemi přímo souvisí i to, zda trávíte převážnou část dne doma a jen málo měníte svou pozici, například když dlouho odpočívá- te na lůžku nebo na gauči. To odhalí GPS zabudovaný v mobilu.

Vědci ujišťují, že na základě takto získaných údajů jsou s to identifiko­vat osoby s depresivní­mi symptomy s přesností na 87 procent, jak to ukázaly testy se čtrnácti rizikovými a čtrnácti zdravými jedinci.

Vědci vybavili 40 účastníků studie aplikací pro mobil, která po dva týdny shromažďov­ala informace o používání telefonu. Na začátku testu účastníci vyplnili dotazník, v němž se zjišťovaly příznaky depresí.

Jejich každodenní zvyky, zejména místa, na nichž během dne pobývali, pak monitorova­l systém GPS umístěný v mobilu.

„Jsme schopni odhalit, zda sledovaná osoba vykazuje příznaky deprese a jak jsou tyto příznaky závažné, aniž bychom ji museli podrobovat celé sérii testů,“konstatova­l hlavní autor studie David Mohr, ředitel Centra pro behaviorál­ní terapii Severozápa­dní univerzity.

„Jde o objektivní měření chování spojeného s depresivní­mi stavy, které lze provádět diskrétně a bez toho, že by sledovaná osoba musela vynakládat nějaké úsilí,“upřesnil Mohr. (ČTK/Corriere Della Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia