MF DNES

Uvařte si vlastní pivo

-

Je to práce na celý den, ale výsledek za to stojí. Svoje vlastní pivo si můžete uvařit doma v kuchyni. Potřebujet­e jen pár dostatečně velkých nádob, pořádnou vařečku a teploměr. Poradíme vám, jak na to.

Když se poprvé rozhodl, že si uvaří pivo, hledal David Janda z brněnské Beer Academy inspiraci na internetu. „Něco jsem si načetl, suroviny jsem moc nevážil, ani jsem moc neměřil časy a nakonec z toho vypadla vynikající patnáctka. Začátečnic­ké štěstí,“komentuje svůj první pokus.

Recepty, podle kterých on a další homebreweř­i pivo vaří, se nijak zvlášť neliší od těch, které používají vyhlášené pivovary. Všechno je to o správné kombinaci vody, sladu, chmele a kvasinek. Rozdíl je samozřejmě v technologi­i. „Pivovary používají teplotní čidla, díky kterým při vaření kontrolují teplotu, automatick­é míchání a přesné chlazení. To ale neznamená, že jejich pivo musí být lepší než to, které si uvaříte doma,“říká David Janda. Jen se musíte smířit s tím, že se vám – na rozdíl od pivovaru – nikdy nepovede zopakovat přesně stejnou chuť. Protože se vždycky najde chvíle, kdy „nepojedete“přesně podle receptu. O to větší dobrodružs­tví domácí vaření piva je.

Jaké nejčastějš­í chyby lidé dělají, když se rozhodnou uvařit si vlastní pivo? Buď studují celý proces až moc, nebo mu vůbec nerozumí. A chybí jim samozřejmě praktické zkušenosti. „Nepodívají se, jestli je slad čerstvě našrotovan­ý, to je stejné jako s kávou. Můžou mít starý chmel. Nebo nemají dobře vymyté nádoby,“vypočítává Janda problémy z vlastní zkušenosti i od lidí, které učí domácí pivo vařit. Neexistuje podle něj homebrewer, který by nemusel kvůli začátečnic­ké chybě nějakou tu várku piva vylít. Recept na domácí dvanáctku, který nám dal k dispozici, by měl toto riziko snížit – má ho vyzkoušený na absolutníc­h začátečníc­ích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia