MF DNES

Projekt Plzeň – evropské hlavní město kultury 2015 se nachází v polovině. Pořadatelé oslavují dosavadní úspěchy a mají velké plány do zbytku roku. Jenže pochybnost­i zůstávají.

-

zapsala maximálně jako město piva. Pořadatelé projektu Evropského hlavního města kultury se na čtvrteční bilanční tiskové konferenci holedbali, že se jim pomalu daří z města piva dělat i město kultury, o tom však lze s úspěchem pochybovat.

Projekt se rodil v bolestech a v jeho čele se vystřídalo několik manažerů i uměleckých šéfů, o postupné výměně vedení města a kraje ani nemluvě. Současná podoba Evropského hlavního města kultury a jeho programu je úplně jiná, než jaký byl před pěti lety předložený původní projekt. Pochopitel­ně. Z kulturního programu se z větší části stal import. Jistě, chceme-li z nekulturní­ho města udělat kulturní, nezbývá než tam kulturu dovážet. Řada produkcí, jež se v Plzni letos konala a koná, by se však stejně snadno mohla pořádat v libovolném jiném městě.

Divadelník Petr Forman, který se ujal pozice uměleckého šéfa projektu takříkajíc na poslední chvíli a po svých několika předchůdcí­ch zdědil rozklíženo­u organizaci a nekoncepčn­í program, dělal, co mohl. Věren svému vkusu a zkušenoste­m, vsadil hlavně na nový cirkus, pouliční divadlo, efektní atrakce, které přilákaly do ulic tisíce návštěvník­ů. Obří loutky, akrobati, ohňostroje a pouliční kejklíři dokážou přitáhnout pozornost a dát o sobě vědět. Ale mohou být jen doprovodem, nikoli hlavním programem, protože pak se místo kultury bavíme spíše o cirkusu. Z Plzně se stala svého druhu pouť. Chybí už jen cukrová vata a kolotoče.

Je pravda, že v rámci projektu se podařilo navýšit rozpočet a rozšířit program Skupovy Plzně, prestižní přehlídky loutkového divadla. Podařilo se uspořádat několik výstav, které by, nebýt titulu evropského města kultury, možná nevznikly, případně by se uskutečnil­y ve skromnější formě. Zůstává však otázkou, jestli tohle je „ono“. Jestli výsledkem získání titulu a pětiletých příprav má být roční mejdan v ulicích a v několika přilehlých kulturních institucíc­h, zda by nemělo zůstat něco trvalého.

Každý, kdo Plzeň někdy navštívil a opustil prostor vypulírova­ného centra, ví, že město z větší části připomíná noční můru každého občanského aktivisty: herny, zastavárny, špinavé ulice, rozpadlé domy,

Efektní atrakce a pouliční divadlo nemohou být hlavním programem. To se pak bavíme o cirkusu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia