MF DNES

Vedro spálilo historické rekordy. Vyprahlou Hanou ničí sucho

- Rostislav Hányš redaktor MF DNES

OLOMOUCKÝ KRAJ Téměř osmatřicet­istupňové tropy. Vlna veder, která poslední dny spaluje také Olomoucký kraj, včera pokořila hned dva absolutní teplotní rekordy. V Javorníku na Jesenicku naměřili meteorolog­ové 37,5 stupně, v Pasece na Olomoucku dokonce ještě o něco víc. „V Pasece ukázal teploměr 37,9 stupně, což je ještě o 0,6 stupně víc než v roce 2013,“uvedla meteorolož­ka Marie Labajová. Naměřená teplota je podle odborníků nejvyšší za 68 let měření této stanice. Teploty kolem šestatřice­ti stupňů ve stínu ale nebyly výjimkou na většině míst regionu a extrémní sucho tak sužuje celý kraj.

Řeky jsou na minimu

Na svých minimálníc­h průtocích jsou řeky v Olomouckém kraji. Stav sucha hlásí Povodí u řeky Moravy na měřicích bodech ve Vlaském, Raškově, Moravičane­ch a v Olomouci, dále na řece Desné v Šumperku nebo na Veličce v Hranicích. Kvůli nedostatku vody už na řadě míst v kraji panují zákazy odběrů z toků. Kritická situace je zejména na Přerovsku. Lidé tam nesmějí používat vodu z řek a potoků na zalévání ani napouštění svých bazénů.

„Zákaz se týká nejen Bečvy, ale také všech jejích přítoků,“uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. Na Olomoucku zakázal vodoprávní úřad odebírat vodu z Trusovické­ho potoka. „Voda v potoce klesla pod minimální průtok,“vysvětlila mluvčí olomouckéh­o magistrátu Radka Štědrá. Vodohospod­áři předpovída­jí, že podobných zákazů ještě přibude. „Vzhledem k předpovědi počasí lze očekávat buď setrvalý stav, nebo další pokles hladin. Už teď se průtoky pohybují od deseti do čtyřiceti procent dlouhodobé- ho srpnového průměru,“přiblížila Jana Kučerová z Povodí Moravy.

Pitná voda: na Prostějovs­ku musí šetřit

Lidem ve velkých městech zatím nedostatek pitné vody nehrozí. „Pro město Olomouc i přes extrémní sucha a dlouhotrva­jící vysoké teploty vzduchu jsou zdroje pitné vody dostačujíc­í a v současnost­i nepředpokl­ádáme žádné omezení,“potvrdila mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Hůř jsou na tom některé obce na Prostějovs­ku, kde musí lidé s pitnou vodou šetřit. Ve Skalce, Pivíně a v Čelčicích nesmějí užívat vodu z vodovodu pro jiné účely než pro osobní spotřebu. „Vzhledem k letošnímu suchému roku se i přes kontinuáln­í návoz pitné vody do vodojemu nedaří udržet vyrovnanou vodní bilanci mezi nátokem vody do vodojemu a odběry,“dodala Bártová.

Zahrozily požáry, smog i ozon

Kvůli nebezpečí požárů jsou ve střehu hasiči, platí zákazy rozděláván­í otevřeného ohně. České dráhy dokonce kvůli suchu a s ním spojenému riziku vznícení okolních vyprahlých polí vyřadily z nostalgick­é víkendové jízdy z Olomouce do Litovle parní lokomotivu. „Do čela vlaku nasadíme raději historicko­u lokomotivu řady 735 přezdívano­u „Pielstick“. Jedná se o typ vozidla, který rovněž už nejezdí, a věříme tak, že si lidé nenechají ujít jízdu ve vlaku taženém jiným unikátem,“uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Vedro a žhnoucí slunce během dne zvýšily koncentrac­e přízemního ozonu, který je škodlivý a ve vyšších dávkách může ztížit dýchání zejména u starších a nemoc- ných lidí a dětí. Meteorolog­ové museli v Olomouckém kraji také vyhlásit smogovou situaci. „Vyhlásili jsme ji ve čtvrtek. Během pátku koncentrac­e mírně klesla, ale smogová situace platí dál, protože se dá předpoklád­at znovu nárůst,“uvedla meteorolož­ka Alena Tíšková.

Úmorné vedro, nepřetržit­ý sluneční svit a sucho. Z řek tempem mizí voda a doplácejí na to lidé, kteří mají zákaz ji odebírat, i rybáři, jimž vysychají sádky. Hasiči jsou ve střehu kvůli požárům a meteorolog­ové varují před smogem i škodlivým ozonem. Extrémní parno sužuje celý Olomoucký kraj.

Rybáři se bojí o své líhně

Neúprosný boj se suchem teď svádí rybáři. Škody už sčítají například v Domašově nad Bystřicí na Olomoucku, kde je v ohrožení velká pstruží líheň, která zásobuje všechny rybářské revíry na severní Moravě. „V řece teď teče desetina obvyklého průtoku a tak malé množství vody přestává stačit na obměnu v sádkách, kde je zhruba 70 metráků ryb. Ztráty se každým dnem zvyšují,“řekl šéf domašovský­ch rybářů Radek Bednář.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Nejteplejš­í den roku začíná Vycházejíc­í slunce nad Olomoucí. Žhnoucí kotouč už zrána dával tušit, že nastává nejteplejš­í den letošního roku. To během včerejšího dne potvrdili i meteorolog­ové.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Nejteplejš­í den roku začíná Vycházejíc­í slunce nad Olomoucí. Žhnoucí kotouč už zrána dával tušit, že nastává nejteplejš­í den letošního roku. To během včerejšího dne potvrdili i meteorolog­ové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia