MF DNES

„Novému oku“přestavěli hvězdárnu. Ukáže galaxie i vesmír v lepším světle

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

PROSTĚJOV Jeho konstrukce vznikla v padesátých letech v prostějovs­kém Agrostroji a na počátku v místní hvězdárně sloužil k fotografov­ání vesmírných těles. V šedesátých letech putoval z Prostějova do Brna a od přestavby tamní hvězdárny fungoval ve Vyškově. Když si město pořídilo moderní pozorovací přístroj, vrátil se loni v listopadu zpátky do Prostějova.

Řeč je o dalekohled­u D400, které- mu prostějovš­tí hvězdáři mile přezdívají Nové oko. Je výjimečný z několika důvodů a jinde v České republice takové zařízení nenajdete. Má krátké ohnisko, pozorované objekty jsou tak světelnějš­í. A také robustní konstrukci, takže se nechvěje. Je pevná a váží jednu a půl tuny. Kvůli ní hvězdárna dokonce zahájila přestavbu celé pozorovate­lny.

„Dostávali jsme ho sem jeřábem a nějakou dobu trvalo, než se dal dohromady. Ukázalo se, že pozorovate­lnu budeme muset předělat. Dalekohled má totiž vysokou montáž a při pozorování bylo potřeba používat vysoké schůdky, což nebylo bezpečné. Proto jsme se rozhodli o jeden metr zvýšit podlahu a zároveň jsme opravili elektroins­talaci, upra- vili pojezdy střechy a došlo i na nějaké zednické práce. Všechno je to kvůli bezpečnost­i, aby veřejnost dalekohled mohla využívat. Stojí to za to,“řekl vedoucí prostějovs­ké hvězdárny Karel Trutnovský.

Veškeré práce včetně malování a nových koberců přišly asi na sto padesát tisíc korun, hvězdárna kromě toho vyměnila také ovládací počítač. Do budoucna plánuje plně robotické ovládání, připojení na internet a možnost osazení speciální kamerou místo okuláru.

Poslouží i vědcům

To by znamenalo, že by dalekohled mohli využívat i vědci ke sledování zejména zákrytovýc­h proměnných hvězd. Z křivek se totiž dá zjistit poměrně velké množství informací a není třeba špičkových pozorovací­ch podmínek.

„Jde o to, že některé hvězdy na obloze mění svoji jasnost. Jedním z důvodů může být to, že jde o dvě hvězdy, které se zakrývají. Když sledujete zákryty, můžete se dozvědět obrovské množství dat. Nové oko bude však primárně sloužit veřejnosti,“ubezpečuje Trutnovský.

Návštěvníc­i prostějovs­ké hvězdárny se tak mohou těšit na unikátní pohledy do hlubin vesmíru. Mlhoviny, galaxie, hvězdokupy nebo komety se ukážou v daleko ostřejším světle, dalekohled se dá navíc otáčet okolo optické osy a vždy natočit tak, aby pozorování bylo příjemné. „To je unikátní vlastnost a neznám jiný dalekohled v České republice, který by to uměl. Hvězdáři mají většinou tím větší radost, čím slabší věc na obloze najdou, ale pro návštěvník­y je tento dalekohled obrovským přínosem, protože ukáže galaxie, které jinde neuvidíte. Například mlhovina 42 v Orionu je v něm opravdu krásná. Lidé budou moci spatřit daleko víc než dřív, protože v minulosti tady takový přístroj nebyl,“řekl Trutnovský.

Veškeré práce musí hvězdárna dokončit do poloviny srpna, kdy v Prostějově začíná Mezinárodn­í astronomic­ký camp, na který přijedou vysokoškol­áci z celého světa. Přihlášení jsou účastníci z Kolumbie, Tchaj-wanu, Ruska, Turecka, Egypta nebo Francie. Další akcí, která je s Novým okem nepřímo spojená, je vernisáž fotografií předního českého astrofotog­rafa, profesora Miloslava Druckmülle­ra, plánovaná na první polovinu září.

„Zabývá se numerickým­i metodami analýzy a zpracování obrazu a podařilo se mu pořídit unikátní snímky zatmění Slunce. Jsou na nich vidět detaily, které lidské oko nepostihne. Jeho snímek byl i na titulní straně časopisu Nature. V šedesátých letech v Brně fotografov­al nebeské objekty pomocí našeho dalekohled­u,“popisuje vedoucí prostějovs­ké hvězdárny Trutnovský.

Od půlky srpna začne v prostějovs­ké hvězdárně naplno sloužit staronový dalekohled, který lidem ukáže mlhoviny, galaxie nebo hvězdokupy ve zcela novém světle. A to doslova. Je totiž mnohem světlejší, protože má průměr objektivu čtyři sta milimetrů. A díky tomu odhalí unikátní pohledy do hlubin vesmíru.

 ?? Foto: MAFRA ?? Unikátní Dalekohled D400 prostějovš­tí hvězdáři nazývají Nové oko. Jeho konstrukce váží 1,5 tuny a dá se otáčet okolo optické osy.
Foto: MAFRA Unikátní Dalekohled D400 prostějovš­tí hvězdáři nazývají Nové oko. Jeho konstrukce váží 1,5 tuny a dá se otáčet okolo optické osy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia