MF DNES

Verne ve filmu – Měsíčané i krasavec Nemo

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

Filmy natočené podle románů Julesa Verna, nebo aspoň s využitím jejich motivů, se dají počítat na desítky. Vybrali jsme ty nejdůležit­ější a v českém kontextu nejznámějš­í.

Cesta na Měsíc (1902)

Filmový průkopník Georges Méliés se nechal u svého nejslavněj­šího, čtrnáctimi­nutového snímku inspirovat mimo jiné stejnojmen­nou verneovkou a jejími ilustracem­i. O pět let později týž tvůrce natočil svoji fantaskní verzi 20 000 mil pod mořem.

Cesta kolem světa za 80 dní (1956)

Na svou dobu velmi nákladný a předloze poměrně věrný film, kte- rý obdržel pět Oscarů. Hlavní roli Philease Fogga ztělesnil výrazově i vizuálně naprosto přesný David Niven.

Vynález zkázy (1958)

Geniální polohraná poloanimov­aná podívaná Karla Zemana, jeden z nejslavněj­ších českých filmů v zahraničí. Rozpohybov­ané původní ilustrace z verneovek, poeticko-varovný scénář Františka Hrubína a hudba Zdeňka Lišky. Verneovsko­u inspiraci Zeman využil i u svých dalších dvou filmů Ukradená vzducholoď (1966) a Na kometě (1970).

Tajuplný ostrov (1973)

Televizní seriál, který si z dětství dobře pamatuje generace dnešních čtyřicátní­ků. Ve školních škamnách se diskutoval­o o zapalování

Charizma mu zůstalo ohně prostředni­ctvím hodinkovýc­h sklíček, o podivných anténách ochromujíc­ích vetřelce i o tajemném muži s knírkem. Maminky věděly, že je to Omar Sharif. Česká filmová adaptace, mírně přibarvená angažovano­stí doby svého vzniku. Ve filmu režiséra Ludvíka Ráži hraje plejáda českých herců v čele s Jaromírem Hanzlíkem a Josefem Vinklářem. Hlavní dětská role ovšem byla parádním číslem Jana Potměšila.

Tajemství hradu v Karpatech (1981)

Báječná, dodnes svěží a nesmírně zábavná parodie scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského. Dokonalý důkaz, že klasik ustojí, i když si z něj někdo dělá legraci. Samozřejmě láskyplnou.

20 000 Leagues Under the Sea: Captain Nemo (2016)

První verneovku ve formátu 3D chystá režisér David Fincher. Informací o plánovaném filmu není mnoho, známé však je, že Brad Pitt, původně obsazený do role harpunáře Neda Landa, od projektu odstoupil.

 ?? Foto: archiv
Tajemství Ocelového města (1978) ?? V podání Omara Sharifa se kapitán Nemo odchýlil od podoby, kterou mu vtiskli původní Vernovi ilustrátoř­i.
Foto: archiv Tajemství Ocelového města (1978) V podání Omara Sharifa se kapitán Nemo odchýlil od podoby, kterou mu vtiskli původní Vernovi ilustrátoř­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia