MF DNES

Pětník a padesátník jsou zpátky. Jako pocta autorovi

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Jméno sochaře Františka Davida patří mezi lehce zapadlé, přitom starší generace měla jeho dílo v ruce denně. Autor nejdrobněj­ších českoslove­nských mincí od pětihaléře po padesátník, jimiž se u nás platilo v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech, se nyní dočkal pocty od České mincovny – dvěma sadami a výstavou ve své brněnské prodejně připomíná jeho nejslavněj­ší práci.

David se narodil v roce 1913 v Buchlovicí­ch. Vypracoval se na jednoho z nejvýznamn­ějších českých akademický­ch sochařů, medailérů a řezbářů a stal se profesorem pražské Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové.

„Jako první vytvořil František David dvacetihal­éř, který však navrhl bez hvězdičky. Ta byla z ideologick­ých důvodů dodána až později. Proto návrat k motivu bez hvězdičky v 90. letech nebyl jen bouráním starých symbolů, ale šlo vlastně o návrat k původnímu návrhu a takové malé zadostiuči­nění pro autora,“popisuje historii haléřových mincí Jaroslav Moravec z České národní banky. Mezi Davidovy další práce patří řada pomníků, reliéf- ních výzdob, portrétů, medailí, plaket či poštovních známek. František David zemřel v roce 2002 ve věku nedožitých devadesáti let. Dochovaná část jeho díla je nyní uložena v Muzeu Podhradí v jeho rodných Buchlovicí­ch. le je také stříbrná. Cena jedné této sady je stanovena na 8 450 korun. Pouhých padesát sad vydává mincovna kompletně ve zlatě s číslovaným certifikát­em pravosti a grafickým listem. Jejich cena je však vyšší – 49 750 korun, a navíc už hlásí vyprodáno.

Ovšem i návštěvník brněnské výstavy si přijde na své. „Díky dobrým vztahům s dědici se nám podařilo zapůjčit návrhy českoslove­nských pamětních mincí z Muzea Podhradí. Druhá část naší instalace pochází z archivů České národní banky,“vysvětluje Jokl. K vidění tu je například nerealizov­aný návrh oběžné jednokorun­ové mince nebo nerealizov­aný návrh na poslední českoslove­nské dukáty. Brněnská prodejna České mincovny je otevřená od pondělí do pátku, výstava zde potrvá do konce srpna.

Repliky starých českoslove­nských haléřů představuj­e výstava v Brně, dvě sady ze stříbra a ze zlata jsou určeny také sběratelům.

 ?? Foto: Česká mincovna ?? Sada obsahuje mince v nominální hodnotě pět, deset, dvacet a padesát haléřů a portrét Františka Davida.
Foto: Česká mincovna Sada obsahuje mince v nominální hodnotě pět, deset, dvacet a padesát haléřů a portrét Františka Davida.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia