MF DNES

Jak plavci krájí další setiny k nezapomenu­telnosti

- Filip Grim reportér MF DNES

Báli se, že s rekordy je utrum, že po zákazu kosmických plavek už nikdy žádný plavec magické hranice nepřekoná. Kazaň všechny ujistila o opaku.

KAZAŇ Ve smíšené polohové štafetě, novinkovém formátu plaveckého mistrovstv­í světa, třikrát.

Na prsařské padesátce se světový rekord přepisoval krátce po sobě dvakrát, přesto Brit Peaty, jeho nový majitel, jakoby nespokojen­ě pronesl: „Super. Ale můžu plavat i rychleji.“

A na patnáctist­ovce, nejdelší bazénové disciplíně, srazila Američanka Ledecká své vlastní maximum z loňska dokonce o necelé 3 sekundy a pak se divila: „Je to trošku šok, vlastně jsem se o rekord ani nesnažila.“

Trenér jí na startu radil: „Plav prvních 900 metrů volně, zaber na další třístovce a uvidíš.“Ledecká, absolutní fenomén v současném plaveckém pelotonu, opravdu zabrala a po více než 15 minutách vypětí dohmátla pro nové maximum. „Tak jednoduché se to zdálo,“řekla a svými slovy všechny překvapila. „Ale je to odměna za práci, kterou jsem v přípravě odvedla.“

Právě ta tvoří největší podíl na dominanci 19leté suverénky, která se má stát za rok královnou her v Riu. Jenže v touze po úspěchu dře každý, v tom není a ani nemůže být Američanka výjimkou. „Trénuje minimálně 8 až 10 hodin denně,“říká Shane Tusup, manžel a trenér „Železné lady“, Maďarky Hosszúové, která v Rusku vylepšila rekordní hodnotu v závodě na 200 metrů polohově.

Jak získat setiny k dobru

Kromě nekonečné dřiny při sledování černé čáry pod vodní hladinou však o úspěchu a rekordech rozhoduje spousta maličkostí. Superrychl­é plavky, fenomén minulé dekády, jsou od 1. ledna 2010 federací FINA zapovězeny a plavci odění do textilních plavek hledají skuliny, co je mají zrychlit.

Právě plavecká evoluce do dlouhého bazénu Kazaně přivála 10 nových zápisů. „Neuvěřitel­né,“žasl nad rekordní smrští Američan Lochte, král polohových tratí. „Ale jsem rád, že je vidím, aspoň přitáhneme k plavání pozornost.“

Znakařům k magickým časům pomáhají nové bloky, které zabraňují podklouznu­tí na startu. Plavecká pravidla nově povolují jedno motýlkové zavlnění po obrátce prsařských závodů. Bazény se staví tak, aby se eliminoval­y odrazy vln od okrajů a víření vody pod závodníky.

Lochte zase hledá setinky v revoluční obrátce při kraulu, kde se místo vyplavání na břichu vlní na zádech, v čemž je asi světovou jedničkou, a teprve těsně před vynořením se otáčí do správné polohy. „Jsem tak rychlejší,“tvrdí pětinásobn­ý olympijský vítěz.

A nabušený Francouz Manaudou, zlatý na padesátce motýl i s kraulařsko­u štafetou 4x 100 metrů, má tolik síly, že další už by mohla být kontraprod­uktivní. „Vždycky jsem si říkal, že musím zabírat silněji, abych plaval rychleji. Ale pak jsem se dostal do bodu, kdy tělo už jednoduše plavat rychleji nedokázalo,“říkal. „A tehdy jsem začal pracovat na hydrodynam­ice.“

Změnil záběr, víc dbal na polohu těla i hlavy, protože její různý náklon může získat pro plavce tolik cenný čas. „Dělá to sice 5 nebo 8 setin, ale to v tomto světě znamená strašně moc,“tvrdí Francouzův trenér Romain Barnier.

Pět setin, co rozhodne o nezapomenu­telnosti a zklamání. O poražených a těch, co si smějí říkat světový rekordman.

 ?? Foto: Michael Dalder, Reuters ?? Boření rekordů nekončí I na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa v ruské Kazani se opět přepisuje plavecká historie.
Foto: Michael Dalder, Reuters Boření rekordů nekončí I na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa v ruské Kazani se opět přepisuje plavecká historie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia