MF DNES

Alergie na vlastního kouče

- Michal Jindra reportér MF DNES v Mnichově

Trenér Guardiola ničí Bayern. Podle legendy mnichovské­ho fotbalu Matthäuse je horší trenér než Mourinho. Fanoušci na něj pískají. Vzdor negativním reakcím se stal Bayern potřetí králem Audi Cupu, báječně obsazeného letního turnaje.

MNICHOV Sedmdesát tisíc fanoušků, z nichž část právě otravují ostré sluneční paprsky, sedí v klidu na tribuně a bez větších emocí sledují souboj o třetí místo mezi Tottenhame­m Hotspur a AC Milán. V tom na obrazovce vyskočí živé záběry, jak přijíždí červený autobus s fotbalisty Bayernu Mnichov.

„Hééééééj,“jásá natěšeným křikem plný stadion, z velké části zbarvený do mnichovské červené.

O chvilku později přenáší místní režie další záběry. Před středečním finálovým zápasem s Realem Madrid kráčí ke kabinám domácí hvězdy Müller, Götze, Lewandowsk­i... Až konečně přijde řada na kouče, právě se vynořil španělský trenér Pep Guardiola a jásot v tu ránu střídá směsice pískotu a bučení.

Copak jsou fanoušci z ciziny tak nevychovan­í? Kdepak, to není reakce diváků, již přijeli na prestižní turnaj ze zahraničí. Sami příznivci Bayernu popudlivě reagují na Guardiolu.

Kdo kazí Bayern

Těžko říct, jestli to je jen zbytečná hysterie, okolí mnichovské­ho fotbalu je rozhodně v poslední době plné negativníc­h názorů.

Guardiola je pod palbou. Někteří otevřeně tvrdí, že kazí Bayern. Nebo že chce po hráčích zbytečně moc přihrávek, což je koneckonců jeho známý styl, se kterým uspěl jak v Barceloně, tak nyní v Bayernu.

Německá legenda Lothar Matthäus v médiích označila Guardiolu – v porovnání s koučem Chelsea José Mourinhem – za horšího trenéra. K jedovatému vyjádření Španěl pravil: „Každý může kritizovat. Mourinho je jedním z nejlepších trenérů na světě. Nevím, jestli já jsem nejlepší, ale já tu nejsem proto, abych byl nejlepší, ale abych dal to nejlepší týmu.“

Spousta lidí by byla podle reakcí radši, kdyby se pakoval a odešel. Klidně ještě před sezonou, která v Německu příští víkend začíná.

Triumf pískotu navzdory

Ideální vztahy nemá Guardiola ani s některými hráči. Tak třeba šikula Mario Götze, střelec zlatého gólu ve finále mistrovstv­í světa 2014, nejevil zrovna známky spokojenos­ti s tím, že nastoupil ve finále německého Superpohár­u proti Wolfsburgu pouze na šest minut. Vyloučený kvůli tomu není odchod do Anglie.

„Uvidíme, co se stane. Třeba se mnou trenér bude mluvit častěji,“řekl Götze záhadně v týdnu.

Paradoxní je, že ten muž, na něhož hodinu před finále Audi Cupu mezi Bayernem a Realem pískali, své svěřence dovedl k triumfu. Na

„Nevím, jestli jsem nejlepší, ale od toho tu nejsem. Jsem tu proto, abych dal to nejlepší týmu.“

 ?? Foto: Michaela Rehleová, Reuters ?? Opět jsou šampiony V semifinále porazili AC Milán 3:0, ve finále pak Real Madrid 1:0 – a potřetí v historii tak fotbalisté Bayernu Mnichov ovládli kvalitně obsazený turnaj Audi Cup. Teď budou útočit na čtvrtý bundesligo­vý titul v řadě.
Pep Guardiola,
Foto: Michaela Rehleová, Reuters Opět jsou šampiony V semifinále porazili AC Milán 3:0, ve finále pak Real Madrid 1:0 – a potřetí v historii tak fotbalisté Bayernu Mnichov ovládli kvalitně obsazený turnaj Audi Cup. Teď budou útočit na čtvrtý bundesligo­vý titul v řadě. Pep Guardiola,
 ??  ?? Pep Guardiola zápasy svého týmu intenzivně prožívá, pro úspěch dělá vše – ale fanoušci na něj stejně pískají.
Pep Guardiola zápasy svého týmu intenzivně prožívá, pro úspěch dělá vše – ale fanoušci na něj stejně pískají.
 ??  ?? Živelný kouč
Živelný kouč
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia