MF DNES

Postup v poslední vteřině. Žilina dala gól „super last minute“

-

POLTAVA Ukrajinský komentátor si dovolil věc, které teď nejspíš lituje, tedy odpočet v přímém přenosu: „Pět, čtyři, tři, dva, jedna...“Jenže místo oslavného ryku ztichl. Jako by nevěřil, co právě viděl. Fotbalisté slovenské Žiliny totiž v odvetě 3. předkola Evropské ligy v Poltavě předvedli cosi, čemu se dá říci jen gól „super last minute“. Doma vyhráli 2:0, na Ukrajině duel skončil zrcadlově, přišlo prodloužen­í a v něm Poltava zvýšila na 3:0.

Žilina musela skórovat, ale místo toho se v poslední minutě domácí dvakrát valili na její branku v luxusním přečíslení tří na jednoho. Žilina navíc hrála jen v deseti. A stejně postoupila! „Takové emoce se nedají popsat, musíte je zažít. Je to jeden z nejkrásněj­ších momentů mojí kariéry,“rozplýval se trenér Adrián Guľa, za- tímco stadion tiše zíral na to, jak se neuvěřitel­né stalo skutkem.

Bylo to takhle: prodloužen­í právě oficiálně končí a sudí nastavuje jednu jedinou minutu.

V čase 120:20 hází Žilinští aut na vlastní polovině, daleko od místa, kam se akutně potřebují dostat.

V čase 120:30 domácí snadno odvracejí zoufalý centr do vlastního pokutového území.

V čase 120:40 Kovpak frajersky zkouší od poloviny hřiště přelobovat brankáře, místo aby míč v klidu podržel. Klíčová chvíle!

V čase 120:50 se teprve gólman Ži- liny dostává k tomu, aby vyslal co nejdelší odkop na polovinu soka.

V čase 120:55 míč dopadá na zem a komentátor spouští odpočítává­ní. Následují dva bleskové pasy...

A v čase 121:00 je brazilský legionář Williams najednou sám před brankářem a přesnou střelou k tyči rozhoduje. Žilinští na sebe naskáčou v nepopsatel­né euforii. Co ještě před deseti vteřinami vypadalo nemožně, je realitou. Postupují!

„Klíčový moment? Když jsme dosprintov­ali jejich akci tří proti jednomu a za chvíli dali rozhodujíc­í gól,“říkal Guľa. „Zasloužili jsme si ho za odhodlání a statečnost.“

Ve 4. předkole na Žilinu, posledního slovenskéh­o zástupce v pohárech, čeká silné Bilbao. Ale i to se musí mít na pozoru: jeho soupeř totiž skutečně umí hrát až do poslední vteřiny.

— Miroslav Němý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia