MF DNES

Podzim v pohárech? Šance ano, legrace ne

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jednu výbornou reklamu už jablonečtí fotbaloví bojovníci natočili. V kvalifikač­ním sítu Evropské ligy přemohli FC Kodaň. Pokud jste ve čtvrtek večer zápas sledovali, musel vás nadchnout krásnými góly, dramatem do posledních minut i nečekaným úspěchem outsidera. Tým ze severu Čech, kterému před výkopem příliš nevěřil ani jeho mocný šéf Pelta, se vzepjal černé vizi a po výsledcích 0:1 a 3:2 postoupil dál.

„Je to pohádka, nemám slov,“reagoval trenér Jaroslav Šilhavý.

Jaká slova by asi našel, kdyby se Jablonci podařilo postoupit ještě dál? Po vyřazení dánského favorita teď narazí na Ajax Amsterdam, nizozemsko­u legendu.

„Ani v souboji s Ajaxem se necítíme předem poraženi,“řekl kouč Šilhavý.

Jistě, nač stahovat kalhoty, když... Ale upřímně, z českých klubů má Jablonec – alespoň podle papírových předpoklad­ů – nejsložitě­jší pozici. Ajax, čtyřnásobn­ý šampion Ligy mistrů, je zvyklý vyhrávat, jeho vyhlášený trenér Frank de Boer bude chtít odčinit zaváhání v předkole Ligy mistrů (vypadl s Rapidem Vídeň). Vždyť hned zavelel: „Po velkém zklamání z Ligy mistrů teď nutně potřebujem­e do Evropské ligy.“

Jablonec: nevzdávat se předem

Fotbalová Evropa by těžko chápala, kdyby zrovna zelené jablonecké dresy pobily proslulý klub s řeckým válečníkem Ajaxem ve znaku. Ovšem trenér Šilhavý k tomu podotkl: „Asi takového soupeře nebudeme mačkat, ale určitým stylem hry je můžeme pozlobit. Musíme věřit ve své síly.“

Boje 4. předkola se odehrají 20. a 27. srpna. První zápas venku, což se obecně vnímá jako výhoda, hraje pouze Sparta. Vítězové postoupí do skupinové fáze a pro začátek si vydělají 65 milionů korun. Samozřejmě se to nedá srovnat s odměnami z Ligy mistrů, která ke vstupní slávě dává ještě 380 milionů, pořád je to však slušný balík.

Plzeň, Sparta, Jablonec i Liberec potřebují jak finanční bonus, tak zkušenosti z ostrých pohárových duelů. Mimochodem, za výhru ve skupině se rozdává 10 milionů korun, za remízu 3,3 milionu.

Jablonecký příběh už jsme zhruba probrali, teď ještě tři další. Kolik myslíte, že bude mít Česko zástupců na podzim?

Plzeň: přebolí smutek?

Psal se rok 1999, když na hřišti Vojvodiny Novi Sad nastoupila Slavia v Poháru UEFA. Redakce iDNES.cz tehdy ze Srbska připravila svou historicky první on-line reportáž. Teď do arény Karadjordj­e vstoupí hráči Plzně, budou favoritem a iDNES vám znovu přinese reportáž přímo z místa. Slavia tehdy uspěla a to samé se čeká od Plzně.

„Časem přebolí, že jsme nepostoupi­li do Ligy mistrů, teď se musíme soustředit na Evropskou ligu,“prohlásil záložník Jan Kopic.

Hrdá Vojvodina v minulém předkole šokovala, neboť vyhrála na hřišti Sampdorie Janov 4:0. Po včerejším losu v plzeňských reakcích převládalo slovo „nevyzpytat­elný“.

Navzdory tomu, že do českého fotbalu nepřiplují stamiliony z Ligy mistrů, můžeme si podzim zpestřit kupou pohárových zápasů. Má to háček. Jmenuje se 4. předkolo Evropské ligy. Tam se rozhodne.

Sparta: a zase Thun

Po 10 letech zase s Thunem. Snad se nebude opakovat situace ze skupiny Ligy mistrů, kdy podceňovan­ý švýcarský tým nechal Spartě jediný bod. Kdo by tehdy tušil, jaká pohárová fiaska na sparťany čekají? Od té doby v Lize mistrů nebyli a teď mají nůž na krku. Záložník Lukáš Mareček o tom promluvil pro klubový web: „Jediným naším cílem je postup, takže se nesmíme ohlížet na to, kdo proti nám stojí.“

„Asi takového soupeře nebudeme mačkat, ale můžeme ho pozlobit.“

Liberec: na Balkán!

Do bouřlivé kulisy a slavné historie narazí Liberec. Hajduk Split má jméno i vášnivé fanoušky. Vězte, že na minulé utkání proti norskému Strömsgods­etu přišlo téměř 30 tisíc lidí. A další zajímavost Hajduku: v roce 1911 byl založený v Praze, kde se studenti ze Splitu sešli. „Postoupit můžeme a uděláme pro to maximum,“slíbil liberecký trenér Jindřich Trpišovský. Za mužstvo byl především rád, že se vyhnul daleké cestě do Kazachstán­u.

Hajduk vytasí jeden mladý trumf: Nikola Vlašič, bratr slavné výškařky Blanky Vlašičové, má v sedmnácti letech nakročeno k velké kariéře. List Guardian ho zařadil mezi 40 nejtalento­vanějších fotbalistů z ročníku narození 1997.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia