MF DNES

Cesta zpátky

-

Karel Hrubeš

nebylo tak, že by jedné dívce dávali jídlo a druhé ne. Myslíme si, že Antonie se prostě rozhodla držet hladovku,“uvedl zdroj redakce. Teď se jejich role, zdá se, prohodily.

Nebudu s vámi mluvit

Po zazvonění u domu Chrástecký­ch někdo spustí bílou roletu až dolů. Výmluvné gesto, které sděluje, že cizí lidé nejsou vítáni. To potvrzuje i tužkou načmáraný vzkaz na čtvrtce papíru nad zvonkem: „Při návštěvě mi volejte na mobil.“

Antonie Chrástecká skutečně telefon zvedne, ale jakmile zjistí, že je na druhém konci novinářka, rázně hovor ukončí a zavěsí. „Já s vámi nebudu mluvit.“Její mlčení lze vykládat doporučení­m tajných služeb nemluvit o zajetí do médií.

Hanu Humpálovou se MF DNES snažila oslovit přes matku. Ta uvedla, že kontakt předá a bude na dceři, zda se ozve, či ne. Od té doby přestala komunikova­t i ona a neodpovída­la ani na SMS zprávy.

„Už předtím, než Hana zmizela, se tu příliš nepohybova­la. Bydlela a pracovala v Praze. Teď tam prý bydlí zase, asi u někoho z rodiny,“řekla sousedka Humpálovýc­h.

Krátce po návratu zaslaly obě ženy děkovný dopis úřadům, které se podílely na jejich záchraně, mimo jiné i na ministerst­vo vnitra, pod které spadá civilní rozvědka. Ministr vnitra Milan Chovanec však odmítl sdělit cokoli bližšího.

Osobně dívky nabídly podporu rodině kuchaře Pavla Hrůzy, jehož v březnu unesli ozbrojenci z ropného pole v Libyi, kde pracoval.

Obě ženy musely minimálně část svého zajetí strávit uvnitř muslimské rodiny. Experti tak usuzují z jejich dokonalé znalosti běžných zvyklostí, které by v izolaci nepochytil­y.

„Obě si do detailů osvojily islámské tradice, které by nemohly znát, aniž by fungovaly v rámci rodiny. V jejich vyprávění o tom, že byly izolovány od světa, navíc bylo hodně nelogickýc­h míst,“dodal zdroj MF DNES s tím, že únosci často své oběti naučí legendu, kterou mají po svém návratu úřadům předložit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia