MF DNES

Otec sadisty: Udal jsem ho policii

- Václav Janouš reportér MF DNES

PARDUBICE Rodiny dvou mladíků, kteří sadisticky ubili bezdomovce v Pardubicíc­h, se zhroutily. Otec jednoho z nich včera prohlásil, že je mu líto bezdomovce, a svého syna nijak nehájil. Naopak o něm i jeho kumpánovi mluvil velmi nevybíravý­mi slovy.

Když je poznal na videu zveřejněné­m policií, šel je udat.

„Neomlouvám jej, protože

to (útok) mohl zastavit a neudělal to. Mně je toho ubitého člověka strašně líto, když si vzpomenu na ty dva hajzly, tak si řeknu, co musel zkusit,“říká MF DNES otec jednoho z mladíků, jehož jméno nelze zveřejnit s ohledem na zákon na ochranu nezletilýc­h pachatelů.

Právě jeho syn se mu k tragickému ubití bezdomovce přiznal a po incidentu vyprávěl, že jeho kamaráda „chytil hroznej amok a nešel zastavit“.

Mladíci minulé pondělí velmi brutálním, sadistický­m způsobem ubili bezdomovce na lavičce u nádraží v Pardubicíc­h.

Mučili ho půl hodiny

Brutalita pachatelů zaskočila i otrlé kriminalis­ty. „Napadený se nestačil ani bránit. Oba jej střídavě napadali údery a kopy do celého těla, hlavy a do obličeje. Střídali se, měnili techniky a způsoby útoku,“popisuje vyšetřovat­el Robert Veleta. Útok trval půl hodiny a muž jej nepřežil.

Příběhy dětství obou mladíků jsou přitom nápadně podobné. Oba vyrůstali mimo rodinu u svých prarodičů. Jeden z chlapců měl zkušenosti s drogami, druhý byl víceméně spíše floutek a oba chtěli rebelovat. Chlapci se poznali před rokem, pak se rozhádali a teď se potkali znovu až před osudným pondělním večerem, kdy do Pardubic vyrazili s tím, že někoho zmlátí. Bez důvodu, bez vysvětlení.

Nyní jim za čin hrozí pětileté vězení. Kriminalis­té nevylučují, že ublížení na zdraví s následkem smrti, ze kterého je viní nyní, překvalifi­kují na vraždu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia