MF DNES

Kronika žhavého léta: 36 tropických dní a opožděná úleva

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Pekelné léto, ve kterém se leckomu stýskalo po zimě, je snad konečně pryč.

Předpovědi slibují, že už dnes se přeruší řetěz extrémně horkých dnů a nejvyšší teploty spadnou na západě k 25 stupňům. Tropy se udrží už jen na Moravě – tam přijde úleva zítra a v pondělí. Ve zbytku léta už by se extrémní teploty podle předpovědi vrátit neměly.

Léto rekordů

Absolutní český rekord 40,4 stupně Celsia naměřený před třemi lety v Dobřichovi­cích letos nakonec nepadl. Ale otřásl se hodně. V Řeži u Prahy naměřili minulou sobotu 39,8 stupně a i včera se tam teplota vyšplhala na rovných devětatřic­et.

Včera také padly desítky dílčích rekordů pro 14. srpen – třeba na severu Čech na všech stanicích.

Rekordní však je především souvislá řada a počet tropických dnů.

Letos už bylo 36 dní s teplotami nad třicet stupňů. V posledním týdnu dokonce maximální denní hodnoty pokaždé přesáhly 35 stupňů.

Meteorolog­ové extrémní vedro obvykle vysvětlují přílivem horkého vzduchu ze Sahary do Evropy.

Proč však nyní trvalo čtrnáct dní v kuse? Jde o kombinaci tří příčin. Zaprvé, do Česka vane vítr zpravidla ze severozápa­du nebo z jihozápadu. Letos v létě vítězil jihozápad a s ním spojený teplejší vzduch. „Je to dané cirkulací atmosféry. V jiných letech sem proudí chladnější vzduch od severozápa­du, letos ne. Definovat tyto zákonitost­i však úplně přesně neumíme,“říká mluvčí hydrometeo­rologickéh­o ústavu Petr Dvořák.

Zadruhé, nyní podle Dvořáka vrcholí „sluneční období“– v počasí se totiž střídají zhruba jedenáctil­etá období slabší a silnější sluneční aktivity. Důsledkem toho jsou i teplé zimy posledních let.

A zatřetí, letní počasí v Evropě mohl ovlivnit i jev zvaný El Niňo v Tichém oceánu, kde čas od času zeslábne studený mořský proud.

Na jihu chladněji než doma

V letošním bláznivém létě se občas stalo, že rekreanti na dovolené ve Středomoří zažili o něco chladnější počasí než lidé v Česku.

Například přesně před týdnem, kdy Česko sužovaly osmatřicít­ky, naměřili v chorvatské­m Dubrovníku „jen“33 stupňů a na Mallorce 35 stupňů. I v Řecku bylo chladněji než v tuzemsku.

Neznamená to však, že by horký vzduch vanoucí do Evropy z jihu stupně Celsia je absolutní rekord naměřený za celou historii v Česku. odešel a chyběl tam. Saharu na severu Afriky stihlo slunce ohřát a panovala tam stejná výheň jako jindy. Ve skutečnost­i hrála roli blízkost moře, které má jen 26 stupňů a ochlazoval­o pobřeží. Proto bylo na jihu i přes „stejný vzduch“chladněji než ve vnitrozemí.

Zatímco letos vtrhly tropy do Česka v červenci a na začátku srpna, stupně Celsia je letošní maximum z minulé soboty. Tři roky starý rekord tedy nepadl. v roce 2012 dorazilo extrémní vedro až ve druhé půlce měsíce. To už je však náhoda.

V následujíc­ím týdnu by se měly nejvyšší denní teploty pohybovat jen mezi 22 a 30 stupni a v noci klesnou ke 12 stupňům. Na přelomu srpna a září bude 20 až 25 stupňů.

Nejprve však bude třeba přežít přelom v podobě silných bouřek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia