MF DNES

Dvě maminky a dítě? Poslanci s diskusí už rok otálejí

-

PRAHA Obřím „duhovým průvodem“dnes vyvrcholí festival sexuálních menšin Prague Pride. Akce má podporu mnoha politiků, ve Sněmovně však už téměř rok leží novela zákona o registrova­ném partnerstv­í. Ta má zajistit, aby páry stejného pohlaví získaly možnost adoptovat děti. Žádat by o to mohl partner biologické­ho rodiče.

Novinka by se dotkla zhruba 900 dětí. Návrh podepsaly tři desítky poslanců napříč stranami s výjimkou KDU-ČSL a nového uskupení Tomia Okamury SPD. Přesto se politici k zákonu nedostali ani za jedenáct měsíců. „Je to poslanecký návrh, u něhož se očekává dlouhá diskuse. A ve chvíli, kdy má vládní koalice své priority dané ve vládních zákonech, existuje riziko, že by dlouhá diskuse u tohoto zákona mohla zkompli- kovat jejich projednání,“vysvětluje liknavost poslanců šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který je pod novelou též podepsán.

Příznivci adopcí však mají šanci na brzkou změnu. „Sociální demokracie slíbila, že na zářijové schůzi to bude zařazeno na program jako pevný bod. Tak věřím, že se to konečně posune,“říká hlavní předkladat­elka návrhu, poslankyně Radka Maxová (ANO). A Hamáček jí na dálku přitakává.

Zdaleka však není jasné, jak se politici k návrhu postaví. Když byl ve vládě loni, ministři k němu zaujali neutrální stanovisko. „Pro negativní stanovisko nebyla podpora, pro kladné byla ještě menší,“řekl tehdy šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho strana je jednou z mála, u níž lze očekávat, že poslanci návrh odmítnou hromadně. To v ČSSD má podle Hamáčkova odhadu podporu zhruba poloviny poslanců, obdobně na tom je v hnutí ANO. Několik hlasů nasbírá i v TOP 09, ODS a KSČM, půjde však zřejmě o jednotlivc­e.

— Ondřej Leinert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia