MF DNES

Jeli se poprat do města. Ubili bezdomovce

- Václav Janouš reportér MF DNES

PARDUBICE Před rokem se dva nezletilí kluci, které teď policie viní z ubití bezdomovce v Pardubicíc­h, poznali na ulici. Oba pocházeli z okolí Pardubic, rodiny obou se rozvedly a vychovával­y je babičky. Volnosti měli patrně až až.

Jeden z chlapců měl však doma i přesto neshody, a tak se rozhodl, že odejde. Aby neskončil na ulici, nabídl mu druhý z kamarádů střechu nad hlavou. Chvíli to fungovalo, kluci byli po okolí známí jako mladí floutci a jeden z nich – ten, který od své babičky odešel – i tím, že kouří trávu.

Ostatně příliš se tím netajil. List marihuany měl jako profilový obrázek na sociální síti a všechny fotky, které na web přidal, byly právě o „hulení“.

Třeba na jedné fotce má v puse několik ubalených jointů trávy, na další pak kouří marihuanu v míst- nosti a chlubí se tím, že je u své mámy, na dalších sdílí kupky usušené marihuany. Snímky usušeného „matroše“mu pak komentoval druhý z obviněných.

Jejich kamarádstv­í ale už před časem skončilo po hádce, kdy se i poprali. Nějakou dobu se mladíci, kteří se vydávali za zábavou zejména do Pardubic a společně trávili čas, nestýkali.

Až nyní, před tragédií, kdy se rozhodli, že na kolech vyrazí do Pardubic, do letního kina. Podle zjištění MF DNES už s tím, že se jen tak z plezíru s někým poperou. „Skutečně uvedli, že se jeli jen tak poprat,“potvrzuje mluvčí policistů Markéta Janovská.

Na svou oběť ještě upozornili

Když vyšli z kina, narazili na lavičce u autobusové­ho nádraží na spícího pětapadesá­tiletého bezdomovce původem ze Slovenska a začali jej mlátit. A to tak, že do něj tloukli a týrali ho půl hodiny. Když odcházeli, ještě upozornili kolemjdouc­ího, že opodál leží nějaký muž.

Podle vyšetřovat­ele Roberta Velety se napadený muž nestačil ani bránit, útočníci se na něm střídali, měnili techniku i způsob útoku – kopali a bouchali ho do celého těla, do hlavy i obličeje.

Policie nyní rozplétá, kdo a jakou měrou bezdomovce mlátil. Jeden z obviněných mladíků totiž svému otci tvrdil, že toho druhého chytil „hroznej amok a nešel zastavit“. Vypověděl, že on sám se snažil bezdomovci uhasit vlasy, které na konci týrání ten druhý muži bez domova zapálil.

Co se přesně onu noc stalo, mají pomoci objasnit znalecké posudky, které teď vznikají. Ty by měly i odpovědět, zda byli oba muži pod vlivem nějakých omamných látek či alkoholu. Ten pili oba na svůj věk poměrně často.

„Často organizova­l akce, kde se mladí scházeli a pili. Třeba do sousední vesnice mu kvůli tomu už dali zákaz, ať tam vůbec nechodí, protože se scházel s dalšími mladými na jednom místě a akorát tam byl nepořádek,“popisuje jednoho z mladíků muž, který je rodinným přítelem.

Oba hoši neměli úplně ideální dětství, minimálně o jednoho z nich se rodiče roky dohadovali, kdo jej bude vychovávat, a otec se jej snažil dostat do péče. Zasáhl tehdy sociální odbor a Fond ohrožených dětí. Právě to se i podle psychologů na vývoji dítěte mohlo podepsat.

O druhého z mladíků dodnes pečuje odbor sociálních věcí jedné z radnic na Pardubicku. Tam se dostanou děti, když nefungují rodiny nebo když jsou s nimi problémy se záškoláctv­ím, drogami, páchají trestnou činnost a podobně.

MF DNES se snažila ověřit, co bylo příčinou zásahu sociálního odboru v případu tohoto chlapce, kterého zastupuje kurátorka.

„Bohužel konkrétní podrobnost­i k jednotlivý­m klientům zveřejňova­t nemůžeme,“říká vedoucí odboru sociálních věcí, jejíž jméno nemůže MF DNES zveřejnit, protože by tím blíže identifiko­vala místo, ze kterého mladík pochází.

Policie zatím vyšetřován­í nedokončil­a, pokud by je státní zástupce obžaloval, probíhal by soud vzhledem k věku pachatelů neveřejně.

Jejich příběh je jak přes kopírák. Kluci, které poznamenal­y rodinné problémy v dětství, ubili podle policie bezdomovce. MF DNES nyní zrekonstru­ovala jejich příběh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia