MF DNES

Makléřka se má omluvit romské figurantce

-

LITOMĚŘICE Soud v Litoměřicí­ch rozhodl v případu figurantky Lenky Balogové, které odmítla realitní kancelář pronajmout byt kvůli jejímu romskému původu. Makléřka Eliška Nosková se musí Balogové písemně omluvit, požadované stotisícov­é odškodnění jí však platit nemusí.

V testu, který v roce 2013 provedla ústecká pobočka Poradny pro občanství, občanská a lidská práva na objednávku kanceláře ombudsmank­y, předstíral­a Balogová zájem o byt v Lovosicích. Realitní kancelář ji však odmítla s tím, že majitel bytu si romského nájemníka nepřeje. „K diskrimina­čnímu jednání zde došlo. Antidiskri­minační zákon se vztahuje i na realitní služby, jsou-li nabízeny cestou veřejné nabídky. Předem nelze nikoho z takové nabídky vylučovat,“odůvodnil soudce Jiří Šlapal svůj verdikt, který Noskové nařizuje, aby se figurantce omluvila.

Soudce však zároveň upozornil na to, že šlo o situační testování, kdy Lenka Balogová o byt ve skuteč- nosti zájem neměla. „Do realitky volala v rámci svých pracovních povinností a byla za to také honorována. Pokud je testing takto nastaven, pak zde není nárok na nemajetkov­ou újmu,“rozhodl Šlapal. Ze stejného důvodu Balogové nepřiznal ani nárok na náhradu soudních nákladů.

Lenka Balogová se jednání neúčastnil­a a verdikt nechtěla komentovat ani po telefonu. Její obhájce David Strupek však potvrdil, že zvažuje odvolání. „Jsme sice spokojeni s tím, že soud prokázal diskrimina­ční jednání, avšak otázka nároku na nemajetkov­ou újmu si podle mě žádá hlubší právní analýzu, pravděpodo­bně před odvolacím soudem,“řekl Strupek.

Odvolání zvažuje i makléřka Nosková, která však neskrývala radost z rozsudku. „Rozhodně to není prohra. Cítím velkou úlevu. Přesto zvažuji odvolání, protože paní Balogové jsem se omluvila už dvakrát telefonick­y,“doplnila Eliška Nosková. (dv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia