MF DNES

Schodek bude díky růstu nižší. Pouze 80 miliard

- Filip Horáček redaktor iDNES.cz

PRAHA Česko prochází silným oživením. Překonalo dokonce ekonomický růst z jara, který výrazně předčil i ta nejoptimis­tičtější očekávání trhu. Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí meziročně vyšvihl vzhůru o 4,4 procenta, mezičtvrtl­etně o 0,9 procenta. Žádná ze zemí Evropy na tom nebyla lépe.

„V Evropě česká ekonomika aktuálně nemá konkurenci. Z dosud známých výsledků překonaly tříprocent­ní hranici růstu HDP Slovensko a Španělsko, těsně se jí přiblížilo Švédsko,“prohlašuje hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek.

Výrazný růst se podle ministra financí Andreje Babiše odrazí na schodku rozpočtu České republiky. „Předpoklád­ám, že schodek nebude sto miliard, ale nižší. Mohli bychom se dostat na 80 miliard,“řekl MF DNES Babiš.

Razantnějš­í růst ekonomiky však podle něj neznamená automatick­y větší výběr daní. „Růst je taková mantra. Všichni se naučili, že když se roste, sypou se daně. Ceny pohonných hmot šly ale takovým způsobem dolů, že vybereme asi o 1,5 miliardy méně,“dodal.

Současná vláda podle ministra financí převzala zemi v investiční­m deficitu. Sobotkova vláda začala výdaje zvyšovat, přidala úředníkům či policistům, zvýšila slevy na děti nebo zavedla novou sazbu DPH.

Ekonomové zatím nemají jasno v tom, co je důvodem tak silného růstu. Důkladné vysvětlení přinese až zpřesnění odhadů. Podle Českého statistick­ého úřadu však za růstem už nestojí pouze výkony tuzemského automobilo­vého průmyslu, ale všech odvětví ekonomiky. „Na výdajové straně je růst podpořen jak spotřebou domácností, tak zvýšenou investiční aktivitou,“uvedl statistick­ý úřad. Firmy i lidé jsou ochotnější utrácet, klesá nezaměstna­nost a přibývá počet volných pracovních míst. Ten je nejvyšší od začátku finanční krize v roce 2008.

Analytici přepisují odhady a opatrně naznačují, že by ekonomika za celý rok mohla stoupnout o více než čtyři procenta. Ministerst­vo financí přitom na začátku roku počítalo s hodnotou 2,7 procenta. Silný růst by mohl ještě víc povzbudit odbory a vyvolat ve firmách tlak na zvyšování mezd.

Přestože se ekonomice daří, inflace zůstává nízká. Česká národní banka potvrdila, že i když je Česko na trajektori­i robustního a udržitelné­ho růstu, režim uměle slabé koruny neopustí dříve než v polovině roku 2016.

Česku letos bude chybět v rozpočtu méně než plánovanýc­h sto miliard korun. Hospodařen­í státu by se mělo zlepšit i díky nečekaně mohutnému oživení ekonomiky. „Předpoklád­ám, že schodek státního rozpočtu nebude sto miliard, ale nižší. Mohli bychom se dostat na 80 miliard.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia