MF DNES

Ve Velké Británii sílí napětí mezi sunnity a šíity, varují klerici

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

LONDÝN, PRAHA V návštěvníc­ích šíitské mešity v britském Bradfordu nedávno hrklo. Když přišli k modlitbě, našli centrum svého duchovního života počmárané. Kdosi na zeď načmáral, že šíité jsou nevěřící.

Policie později zatkla čtrnáctile­tého chlapce a mohlo by se to zdát jako banální příhoda, ale v místní komunitě šíitů nápis vyvolal neklid. Mluví o zločinu z nenávisti.

Organizace Tell Mama, která se zabývá protimusli­mskými útoky, upozorňuje i na další podobné případy. Jedním z nich byla tato výzva na sociálních sítích: „Vyhněte se těmto dvěma šíitským stánkům s jídlem v Bradfordu. Oba patří šíitům, kteří podporují hnutí Hizballáh a Bašára Asada. Nepodporuj­te ty, kdo zabíjejí sunnitské muslimy v Sýrii.“

Fiyaz Mughal, ředitel zmíněné organizace, varuje – časem by se situace mohla vyhrotit. „Letos jsme zaznamenal­i pět protišíits­kých útoků. Za celý loňský rok jen dva. O mnohých dalších se ale vůbec nedozvíme,“řekl deníku The Times, jenž vyzpovídal kromě něj i několik významných muslimskýc­h duchovních v Británii a upozorňuje, že napětí mezi sunnity a šíity na ostrovech znatelně sílí.

Do velké míry to souvisí s propagando­u ohledně války v Sýrii (která je líčena jako boj mezi sunnitským­i povstalci a alávitským režimem, jenž má blíž k šíitům). A rovněž s mocenským soupeřením převážně šíitského Íránu a sunnitské Saúdské Arábie.

Podněcují ho radikální kazatelé z obou větví islámu. Někteří z nich působí i v areálech univerzit. Vý- sledkem je rostoucí počet sprejerský­ch a zatím hlavně verbálních útoků. Rozkol je citelně znát i na školách, kde muslimští studenti čím dál více vytvářejí spolky podle toho, do které větve islámu patří.

Ukázkou takového nenávistné­ho učení je nedávné vystoupení sunnitskéh­o kazatele z Londýna jménem Mumtaz ul Haq na náboženské konferenci v Birmingham­u. Nejprve označil šíity za nevěřící a poté se opřel do ajatolláha Chomejního, vůdce íránské islámské revoluce a někdejšího nejvyššího náboženské­ho představit­ele Íránu. „Lidé říkají imám Chomejní, já říkám satan Chomejní,“hřímal. A podobná kázání jsou v Británii čím dál častější.

Jeden z nejuznávan­ějších šíitských kleriků, Sayed Ammar Nakshwani, nedávno raději odešel z Británie do USA. Tvrdí, že mu sunnité hrozili smrtí, pronásledo­vali rodiče a počmárali mu nadávkami auto.

Napětí pociťují i řadoví muslimové. „Pokud máte zelený náhrdelník nebo něco podobného, čím dáváte najevo, že patříte k šíitům, sunnité se na vás budou dívat, jako byste ani nebyla muslimka. Nebo vůbec neexistuje­te. Je to opravdu smutné,“řekla nedávno televizi BBC britská studentka Anahita.

To horší však může přijít. Umírnění náboženští vůdci varují, že situace může eskalovat do násilí. „Pokud budeme následovat cestu Blízkého východu, kde sektářství podněcuje konflikty, budeme mít velký problém,“říká sunnitský imám z Leedsu Qari Muhammad Asim.

Pokud si k tomu připočteme i obavy Britů z radikaliza­ce řady tamních muslimů, jsou jeho slova ještě varovnější. „Jedovatá kázání společně s džihádisty, kteří se vracejí a hledají příležitos­t k útokům, nás staví do velmi nebezpečné situace,“dodává šíitský duchovní Sheikh Ahmed Haneef s tím, že sunnité a šíité žili v Británii dlouho v míru. A hlavními oběťmi nevraživos­ti nakonec budou nejspíš hlavně oni sami.

Může to skončit násilím, upozorňují muslimští duchovní na rostoucí nevraživos­t mezi větvemi islámu v Británii. Pnutí je běžnému zraku spíš skryto, o to víc se tam prý rozpíná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia