MF DNES

Drsné probouzení běženců v Německu

-

BERLÍN Stany, kontejnery, tělocvičny. Jedině tyto provizorní přístřešky čekají často na mnohé uprchlíky v Německu. Berlín, zavalený žadateli o azyl, naléhavě hledá řešení, aby zabránil humanitárn­í krizi. Uprchlíci snili o bohaté a klidné zemi, avšak našli pošlapanou trávu zaneřáděno­u odpadky.

Před berlínským střediskem, které slouží k první registraci, kempují stovky syrských, afghánskýc­h a albánských uprchlíků, uvedla ve své reportáži agentura AFP.

Pod horkým srpnovým sluncem čekají hodiny, mnozí dny. Úředníci jsou zavaleni agendou, a i když pracují v prodloužen­é pracovní době, fronta vinoucí se před budovou je stále stejná.

Ve městě Hoyerswerd­a na východě Německa zahájilo 17 syrských uprchlíků hladovku na protest proti průtahům při vyřizování žádostí.

Berlín nepřestává zvyšovat odha- dy počtu běženců, kteří do Německa letos zamíří - nejdříve se hovořilo o 200 000, pak o 400 000, teď už i o více než půl milionu. Jisté je, že Německo zaznamená historický rekord. Je nejžádaněj­ší evropskou zastávkou uprchlíků a až za ním jsou Švédsko, Itálie a Francie.

Německá města a městečka volají o pomoc při zvládání uprchlíků od velkých přístavů na severu po místa v Bavorsku. Přispět musí i armáda. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová slíbila, že vojsko dá k dispozici 7 000 míst v kasárnách nebo stanech, které vojáci postaví. V Severním Porýní-Vestfálsku požádali policisty a učitele v důchodu, aby přišli pomoci vyřizovat nahromaděn­é žádosti o azyl.

Úřady však vědí, že největším nepřítelem je čas. S podzimem se rychle ochladí a nepřipadá v úvahu, aby v té době uprchlíci žili pod stany. (ČTK/ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia