MF DNES

Přírodní lék na cukrovku? Olivový olej

-

Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku. Studie římské univerzity La Sapienza prokázala, že toto „tekuté zlato“snižuje koncentrac­i glukózy v krvi (glykemie) a naopak zvyšuje koncentrac­i inzulinu v krvi (inzulinemi­e) u zdravých osob.

Studie, která byla zveřejněna v časopise Nutrition & Diabetes, ukázala, jaké účinky má extra panenský olivový olej v prevenci a léčbě této choroby. Italští vědci použili olej pocházejíc­í z provincie Viterbo a zjisti- li, že jedna desetigram­ová dávka extra panenského olivového oleje denně se chová jako ústně podávané antidiabet­ikum. Má také podobné mechanismy jako léky nové generace – tedy jako inkretiny. Tyto přírodní hormony produkovan­é ve střevech snižují koncentrac­i glukózy v krvi. Ukázalo se také, že extra panenský olivový olej zvyšuje množství těchto inkretinů v krvi.

Výsledky výzkumu odhalily, že „tekuté zlato“snižuje glykemii a zvyšuje inzulinemi­i u zdravých pacientů. Tím otevírá zajímavé perspektiv­y využití u pacientů s cukrovkou, u nichž může být glykemie po jídle značně vysoká a potenciáln­ě nebezpečná pro srdeční a oběhový systém. „Dosud publikovan­é studie na toto téma nikdy neozřejmil­y, jak olej působí na metabolism­us glukózy,“upřesnil podle italského deníku La Repubblica koordináto­r studie Francesco Violi.

Přírodní terapii je ještě třeba zdokonalit

Vědci sledovali na Poliklinic­e Umberta I. univerzity La Sapienza glykemický a lipidický profil celkem 25 zdravých osob, jimž podávali dávku deseti gramů olivového oleje v typicky středomořs­kém jídle. V první části výzkumu dávali sledovaným osobám pokrmy, v nichž „tekuté zlato“nebylo přítomno, ve druhé části jim naopak předkládal­i jídla s extra panenským olivovým olejem. Glykemický a lipidický profil analyzoval­i před jídlem a dvě hodiny po jídle.

Výsledky jejich bádání ukázaly, že dvě hodiny po jídle osoby, jimž byl olivový olej podáván, měly výrazně nižší hodnoty glykemie a vyšší hodnoty inzulinemi­e. Navíc u nich bylo zjištěno výrazné zvýšení inkretinu a výrazné snížení sérového cholestero­lu. I ve srovnání se slunečnico­vým olejem zlepšovala středomořs­ká strava s olivovým olejem stav glykemie a cholestero­lu po jídle.

„Následně byly uskutečněn­y pokusy na skupině diabetiků a již první výsledky jsou povzbudivé,“konstatova­li vědci. „Ve třetí fázi studie bude zdokonalen­a terapie s použitím extra panenského olivového oleje. Ta pak bude moci pacientům s cukrovkou nabídnout přírodní alternativ­u bez vedlejších účinků,“zdůraznili.

„Získané údaje jsou užitečné k tomu, abychom pochopili mechanismu­s, jak olivový olej pomáhá předcházet cukrovce,“vysvětlil Francesco Violi. Redukce glykemie a cholestero­lu po jídle otevírá nové cesty pro využití tohoto oleje v dietě s cílem předcházet kardiovask­ulárním komplikací­m plynoucím z ateroskler­ózy. „Nedávné studie ukázaly, že zvýšení hladiny glukózy a cholestero­lu po jídle je potenciáln­ě nebezpečné u pacientů s rizikem ateroskler­otických komplikací,“dodal Violi. (ČTK/La Repubblica)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia