MF DNES

Vyrobte si doma biošampon

-

Když vyrobíte šampon z levandule, není fialový a ani po ní nijak zvlášť nevoní. Zato v něm nejsou zbytečná barviva

a aromata. Umyjte si vlasy vlastním šamponem, který využívá opravdovou sílu bylinek.

Bylinkové šampony jsou v mých receptech jedny z těch úplně nejoblíben­ějších, i když komerčně vyráběných šamponů je všude dost, nejsou drahé, a i v malém obchodě je zpravidla z čeho vybírat. A proč řešit, jaké mají složení, když se z hlavy stejně hned smyjí? To je dobrá otázka. Argumentů proti tomu, investovat čas do výroby šamponu domácího, je dost.

Pár důvodů, proč to zkusit, by tu ale také bylo. Pokud nebydlíte v nejvyšším patře paneláku a váš kontakt s okolím se neomezuje na cestu k poštovní schránce, určitě jste si všimli, že ty nejluxusně­jší ingredienc­e rostou všude kolem nás. Což mě přivádí k prvnímu pádnému důvodu, proč si šampon doma vyrobit. Kolik myslíte, že je v levandulov­ém nebo kopřivovém šamponu levandule či kopřivy? A nakolik tomu věříte díky fialovému barvivu, dobře trefené vůni a podařené etiketě? Mimochodem, opravdu levandulov­ý šampon z levandule nemá fialovou barvu, a dokonce po levanduli ani moc nevoní.

Druhým důvodem může být předchozí neblahá zkušenost. Někomu sedne všechno, může mít alergickou reakci i na hypoalerge­nní šampon. V domácím šamponu je jen to, co je k umytí vlasů potřeba: bylinka, voda, bublinky a trocha přírodního zahušťovad­la.

Heřmánek, kopřiva, meduňka

O tom, co jíme nebo co se nám do těla vstřebává přes pokožku ošetřenou kosmetický- mi přípravky, se diskutuje čím dál více. Více se lidé zajímají i o etikety. Bohužel právě ty, kterými jsou opatřené krémy nebo šampony, do celé věci moc jasna nepřinášej­í. Pro laika je to jen změť neznámých slov, ze kterých si mnoho moudra neodnese.

Je na vás, jestli vám to jako důvod, proč domácí šampon zkusit, stačí. Já doufám, že vás jeho výroba navíc bude bavit stej- ně jako mě. A že stejně jako já oceníte, že se vyrábí jen z přísad, které jsou opravdu potřeba, aby fungoval a pomáhal, a přitom neškodil.

Bylinky si na něj můžete sami nasbírat na zahrádce nebo při procházce v přírodě. Anebo je koupit už usušené u osvědčenéh­o bylinkáře. Heřmánek není jediná rostlina, která se dá použít. Je ale vhodný pro všechny a díky tomu, jak jemně se chová k pokožce, zejména pro děti. Na vlasy mastné se ale bude víc hodit kopřiva, suchým prospěje meduňka, a pokud se chcete trochu rozmazlit, zkuste šampon z levandule nebo květu růže.

Aby pěkně pěnil

Dále budete potřebovat olivové mýdlo. Vyrábí se ze saponifiko­vaného olivového oleje a hydroxidu sodného. V šamponu je hlavní mycí složkou, takže určitě nenahrazuj­te mýdlem jiným. Plantapon je velmi jemný nepolární tenzid, laicky řečeno látka, která v šamponu dělá bublinky. Bublinky vlasy myjí a odvádějí z nich mastnostu a nečistoty. Protože je opravdu jemný, je vhodný i pro dětské vlásky.

Z glycerinu a xanthanu se vytvoří speciální šamponová jíška, která šampon zahustí podobně jako klasická jíška zahustí polévku. Bez nich by byl šampon příliš řídký, stékal by z ruky a vůbec by se na vlasy těžko nanášel. Xanthan je potravinář­ská želírovací látka, vyrábí se ze sóji nebo z kukuřice.

Poslední položkou na seznamu ingredienc­í je konzervant. Vybrala jsem kalium sorbát. Používá se ve vinařství a jde o přírodní látku. Konzervant můžete, pokud chcete, vynechat, ale je potřeba počítat s tím, že bylinné výluhy se rychle kazí. Šampon bez konzervant­u budete muset spotřebova­t tak do dvou až tří dnů. Kaliem si trvanlivos­t prodloužít­e až na půl roku.

Út

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia