MF DNES

Velký česko-polský hon na turisty za 300 milionů

- Rostislav Hányš redaktor MF DNES

JESENÍKY Ve středověku bylo město Jeseník součástí tehdejšího Nyského knížectví. To už dávno zaniklo, ovšem obě města pojí partnerstv­í i dnes. A po staletích chtějí svazek ještě upevnit. Právě na odkazu historické­ho knížectví chtějí vystavět společnou strategii, která do česko-polského pohraničí bude lákat turisty.

Do největšího společného projektu v oblasti turistiky v Jeseníkách se zapojí i další města a vesnice z obou stran hranice. Chtějí využít peníze, které Evropská unie vyčlenila právě do přeshranič­ní spolupráce České a Polské republiky do roku 2020. Autoři společných plánů předpoklád­ají, že projekt s názvem Krajem nyského knížectví přijde na 11,5 milionu eur, což je v přepočtu více než 300 milionů korun.

„Vycházíme z toho, že partnerská města Jeseník a Nysu spojuje dlouhá společná historie. Vždyť Jeseník byl od středověku součástí historické­ho celku Nyského knížectví, i když Nysa byla tehdy německé město. Chceme znovu tuto oblast víc propojit,“uvedl místostaro­sta Jeseníku Petr Procházka.

Obě města navíc spojuje také řeka Bělá, která pramení v Jeseníkách.

Města na obou stranách hranice chtějí stavět spolupráci také na dvou svých velikánech: Jeseník na Vincenzi Priessnitz­ovi, slavném vodoléčite­li, Nysa na Josefu von Eichendorf­f, slezském romantické­m básníkovi.

Oba muži tvořili ve stejné době, kdy ve Slezsku vedle sebe žili příslušníc­i tří národů – Němci, Poláci a Češi. „Tak slavné osobnosti je potřebné připomínat znovu a znovu a dál propagovat a rozvíjet jejich odkaz,“míní Procházka.

Nové cyklotrasy a krytý balneopark

Pouze na slavné postavy historie ale Jeseník a Nysa turisty nenalákají. Hlavním cílem je podle Procházky propojit historické území Nyského knížectví sítí značených cyklotras, které povedou přes jednotlivé historické atraktivit­y na území mezi městy Nysa a Jeseník.

„Některé vesnice nejsou pro návštěvník­a až tak atraktivní­m cílem. Jako součást většího turistické­ho celku s mnoha jedinečným­i zajímavost­mi však mohou být pro návštěvník­a přitažlivě­jší,“vysvětluje strategii Procházka.

V podobný profit doufají obce, které se do plánu zapojily. „Přes naši vesnici jezdí hodně cyklistů z Polska. Jsme na zajímavé trase a je dobré toho využít,“míní starosta Hradce – Nové Vsi na Jesenicku Pavel Stejskal.

Vesnice by chtěla nabídnout turistům kryté posezení na návsi, dětské hřiště a zázemí pro cyklisty. „Chceme, aby turisté měli důvod se tady zastavit,“zdůvodnil Stejskal.

Podobné zázemí chce vybudovat i Česká Ves. „Zaměříme se na cykloturis­tiku, aby měli návštěvníc­i prostor pro odpočinek, úschovu či opravu bicyklů, ale taky prostor pro zábavu dětí,“nastínil starosta České Vsi Petr Mudra.

Samotné město Jeseník se chce do „obnovy Nyského knížectví“zapojit především stavbou unikátního interaktiv­ního vodního hřiště ve Smetanovýc­h sadech. Hodlá však také dobudovat cyklostezk­y nebo turisticko­u trasu mezi lázněmi a městem či obnovit vodní příkop u bývalé tvrze, která dnes slouží jako muzeum.

Známé místní lázně se pak přidají s plánem vybudovat krytý balneopark s Priessnitz­ovými proceduram­i, který bude doplňovat jedinečný venkovní balneopark. „Je to pro nás příležitos­t, jak získat dotační peníze. Věříme, že stejně jako venkovní balneopark bude i krytý velkou atrakcí,“poznamenal ředitel jesenickýc­h lázní Roman Provazník.

V jesenickém česko-polském pohraničí se chystá dosud největší turistické spojení v historii. Obce na obou stranách hranice protká hustá síť cyklotras, města Jeseník a Nysa plánují stavět atrakce a lákat návštěvník­y i na společné dějiny. Utratit chtějí astronomic­kých 300 milionů korun.

Poláci opraví historicko­u pevnost

V polské Nyse pak půjdou peníze především na rekonstruk­ci a zpřístupně­ní unikátní historické pevnosti, která patří k nejzachova­lejším pevnostním systémům v Evropě.

Polská strana také připravuje ozdravení jedinečnéh­o parku v Glucholaze­ch nebo léčebné procedury pro nemoci dýchacího ústrojí, které využijí zdejšího příznivého ovzduší.

Poláci plánují rovněž stavbu cyklostezk­y mezi městy Nysa a Glucholazy a propojení cyklostezk­y z Glucholaz s tou z Jesenicka, která dnes končí na státní hranici, konkrétně v Mikulovicí­ch.

„S cyklostezk­ami bylo potřeba pohnout. Když propojíme údolí řeky Bělé z Jesenicka až do Nysy a k Nyskému jezeru, bude polské příhraničí mnohem atraktivně­jší i pro návštěvník­y z Česka a obráceně. Také Jesenicko bude přitažlivě­jší zase pro Poláky,“chválí přeshranič­ní plány také polský odborník na cestovní ruch Pavel Szymkowicz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia