MF DNES

Opravy, kolony... a stále znovu. R46 – řidičský thriller s reprízami

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

PROSTĚJOV Před pár dny provoz na rychlostní silnici mezi Prostějove­m a Olomoucí zablokoval­a nehoda kamionu u Držovic. Opilý řidič s téměř dvěma promile alkoholu najel do svodidel a zatarasil oba jízdní pruhy. Následky byly pro celou dopravu na trase katastrofá­lní. Havárie se stala krátce po desáté hodině dopoledne, provoz byl ovšem obnoven až před půl pátou odpoledne. V obou směrech stály na rozpálené silnici a v tropickém vedru kolony aut.

Hasiči motoristům dokonce nosili vodu, jinak by řada z nich zkolaboval­a. „Zajišťoval­i jsme pití pro řidiče, kteří uvízli v koloně. Ta se táhla od 24. kilometru až po sjezd na Držovice. Stálo tam zhruba šedesát nákladních aut,“potvrdila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Vodu zaplatí prostějovs­ký magistrát. „Není o čem uvažovat, poskytnuto­u balenou vodu pochopitel­ně hasičům zaplatíme,“uvedl primátor Prostějova Miroslav Pišťák.

Havárie jsou jedním z neblahých důsledků oprav na silnici mezi Prostějove­m a Olomoucí. Vzrostly o třetinu. Policie potvrdila, že na rychlostní trase R46 v úseku od Olomouce na Prostějov letos zaznamenal­a celkem 77 dopravních nehod. „Za stejné období loňského roku jich bylo padesát,“sdělila mluvčí krajské policie Irena Urbánková.

Jenže i když se na silnici žádná havárie nestane, tak se cesta z Prostějova do Olomouce kvůli zúžení protahuje. Dlouhé kolony aut jsou na denním pořádku.

„Chápu, že se silnice musí opravovat, ale toto je už opravdu moc. Jeden úsek se zavře, něco se udělá, otevře se, ale vzápětí se zavře další úsek. Raději už do Olomouce ani nejezdím, protože na to nemám nervy. Silničáři měli opravy lépe naplánovat. Pokud někdo do Olomouce dojíždí do práce a koupil si dálniční známku, tak letos je naprosto zbytečná,“zlobí se například Jiří Červenka z Prostějova, který ještě nedávno do krajského města musel každý den dojíždět.

Začátkem léta byl například uzavřený úsek u Olšan kvůli opravám mostu. Když dělníci skončili, netr- valo ani týden a silnice je ve stejném místě uzavřená opět. Úplně stejně to před časem vypadalo také u Držovic, kde silničáři rovněž opravovali most a provoz svedli do jednoho pruhu. V současné době dopravní omezení začíná již krátce za Prostějove­m a pokračuje téměř po celém desetikilo­metrovém úseku až k Olomouci.

Ředitelstv­í silnic a dálnic tvrdí, že rychlostní silnice rekonstruk­ci nutně potřebuje. „V pravém pruhu od 26. července do 23. srpna opravujeme povrch vozovky, frézuje se dvanáct centimetrů živičných vrstev a pokládá se nový asfalt,“uvedla mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR Nina Ledvinová.

Ani v září si však motoristé neoddechno­u. „Plánujeme opravu dilatačníh­o závěru na estakádě v Prostějově. Předpoklád­aný termín je září a říjen. Od srpna do listopadu plánujeme ještě opravu protihluko­vé stěny v Prostějově,“dodala. Další práce pak jsou na programu rovněž ve směru od Prostějova na Vyškov.

Policie proto všechny řidiče vyzývá k opatrnosti. „V rámci uzavírek jsme zvýšili dohled policistů především z dálničního oddělení policie. Řidičům doporučuje­me především zmírnit rychlost jízdy, chovat se ohleduplně a dodržovat pravidlo zipu,“nabádá mluvčí policie Urbánková, jak předejít problémům.

Omezením na silnici z Prostějova do Olomouce se lze vyhnout cestou po staré silnici, která vede poblíž dálnice a prochází přes Olšany. Tato trasa je však komplikova­nější a mezi motoristy není příliš oblíbená, protože protíná řadu dalších menších obcí a navíc povrch zdejších silnic má nejlepší roky dávno za sebou.

Řidiči, kteří nyní musí absolvovat cestu mezi Prostějove­m a Olomoucí, si zoufají. Po celé léto zde jedna uzavírka střídá druhou a v současné době je provoz omezený téměř na celé trase. Není výjimkou, že se doprava kvůli nehodě zastaví i na několik hodin. A ani na podzim to nebude lepší.

 ?? Foto: T. Frait, MAFRA ?? Zkouška nervů Páteční dopoledne, provoz na opravami omezené R46 vázne, kolony se táhnou několik kilometrů oběma směry.
Foto: T. Frait, MAFRA Zkouška nervů Páteční dopoledne, provoz na opravami omezené R46 vázne, kolony se táhnou několik kilometrů oběma směry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia