MF DNES

Les u Lipníka zachvátil rozsáhlý požár

-

LIPNÍK NAD BEČVOU Od odpoledne až do noci sváděly desítky hasičů souboj s lesním požárem, který včera zasáhl porost u Lipníka nad Bečvou. Patnácti jednotkám hasičů přispěchal na pomoc i vojenský vrtulník, který oheň kropil ze vzduchu. Boj s živlem, který ani pozdě večer neměli záchranáři ještě vyhraný, komplikova­l nepřístupn­ý terén.

Informaci o požáru lesa v lokalitě Lipník-Loučka hasiči dostali kolem půl třetí odpoledne. Požár byl od začátku poměrně rozsáhlý, kouř bylo vidět již z dálky. „Plochu zasaženou požárem nelze přesně určit, protože terén je těžce přístupný. Přesahuje však rozlohu dvou fotbalovýc­h hřišť,“hlásil odpoledne mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Zdeněk Hošák. „Na místo již bylo povoláno patnáct jednotek hasičů, další byly přichystán­y na prostřídán­í. Z helikoptér­y se co čtyři minuty shazuje tisíc lit- rů vody, pomáhá nám to především v nepřístupn­ém terénu. Hadicová vedení jsou v rozsahu stovky metrů. Nejhorší je však již za námi,“popsal večer Hošák s tím, že hasiči před sebou měli ještě několik hodin práce.

Příčiny požáru budou vyšetřovat­elé teprve zjišťovat. Vzhledem k tomu, že jde o vojenský prostor, přijel na místo i vyšetřovat­el vojenských hasičů.

V Olomouckém kraji dál panuje velké sucho, které včera narušily jen lokální prudké bouřky. Jinak ovšem dál padaly teplotní rekordy, meteorolog­ové přepisoval­i historické tabulky hned na pěti stanicích v kraji. Nejvyšší hodnoty pro včerejší den platí nově v Šumperku, Javorníku, Bělotíně, Luké a Protivanov­ě.

Vůbec nejtepleji bylo včera v Olomouci, kde meteorolog­ové naměřili 34,4 °C, ale rekordní hodnota to tentokrát nebyla. (šot, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia