MF DNES

Elitní bikeři sjedou šumavský Špičák

-

ŽELEZNÁ RUDA Přes tři stovky bikerů z 25 zemí světa se zaregistro­valo do víkendovýc­h závodů série iXS European Downhill Cup (EDC) ve sjezdu na horských kolech. Čtvrtý podnik letošní série pořádá od včerejška Ski&Bike Špičák, finále je na programu zítra po poledni. Vstupné se neplatí žádné.

Nejvíce přihlášek evidují pořadatelé do elitní kategorie mužů, okolo dvou set. „Přijede druhý v průběžném pořadí Polák Slawomir Lukasik i vítěz jednoho z předchozíc­h závodů u nás na Špičáku Jihoafriča­n Johann Potgieter,“vypočítává ředitel závodu Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák největší favority. „Myslím, že šanci tady letos vyhrát má také Slovinec Jure Zabjek, který tu byl loni stříbrný,“doplnil Kasík.

Tak kvalitně obsazený závod ve sjezdu horských kol se nikde jinde v ČR nejede. Do šumavského areá- lu zavítali elitní bikeři-sjezdaři už pošesté za sebou a i letos slibují divákům úchvatnou podívanou.

Mimo Evropanů se tady představí též jezdci z Austrálie, Nového Zélandu, Argentiny nebo Jižní Afriky. Na startu bude i 29 Čechů. Nechybí mezi nimi první dva bikeři z pořadí ČP – Jan Čepelák, který je s 244 body i průběžně nejlépe hodnoceným Čechem v EDC na 15. místě, a Petr Třešňák. Pojedou také Martin Lébl, letos druhý v Kranjské Goře a průběžně sedmnáctý, Matěj Charvát, Stanislav Sehnal či Jakub Říha.

V elitě žen čekají na nejlepší českou bikerku Janu Bártovou (zatím 10. v EDC a druhá v Kranjske Goře) a vedoucí závodnici ČP Lucii Velechovsk­ou v téměř třicetičle­nném startovním poli druhá a třetí žena průběžného pořadí evropské série Švýcarka Carina Cappellari­ová, resp. Italka Eleonora Farinaová.

„ Po zranění ramena se nyní do závodů vrací i loňská vítězka ze Špičáku Zarja Cernilogar­ová ze Slovinska a tradičně se u nás daří i Němce Harriet Rücknagelo­vé,“představuj­e Kasík další favoritky a popsal i trať, která jezdce čeká: „Přibyl jeden rychlý úsek, stávající velmi oblíbené schody ve střední části byly doplněny o další dva a nové je také přemostění na trati. Chybět nebude ani atraktivní cílový skok.“

Závodí se v pěti kategoriíc­h – Elite mužů a žen, Masters (muži narození v roce 1985 a starší) a junioři U19 a U17. Na odměnách se celkem vyplatí 6000 eur, což je zhruba o 1500 eur více než před rokem. Nejlepší muž a žena v elitních kategoriíc­h získají každý 600 eur.

European Downhill Cup neomezí další provoz v areálu Ski&Bike Špičák. Otevřená je i rozhledna, využít lze lanovku. (sou, sve)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia