MF DNES

Cirkus, jenž zve lidi k baru

-

show, zbylí dva druhou a dohromady jsme ještě dělali třetí. Takže když si nás pak jeden chlápek najal, jasně si spočítal, že jsme schopni za večer odehrát tři rozdílná vystoupení, dopoledne vést workshopy, a navíc si sami postavit stan a všechno si to odřídit,“vzpomíná Rack na začátky.

Až na počátku 90. let si koupili vlastní šapitó. „Pak nás teprve začaly zajímat větší projekty. Najednou jsme mohli pracovat s osvětlením, ozvučením i nafocením prostoru,“popisuje proces, který je za pětadvacet let dovedl až k současné velké show.

Chystané Bianco totiž obsluhuje na čtyřicet lidí, z nichž polovinu tvoří artisté. „Máme muzikanty, techniky, obsluhu baru, prodejce, kuchaře a taky pár dětí a dobrovolní­ky, co s námi jedou,“popisuje principál. „Celá naše company má ale okolo stovky lidí,“přeruší ho Alison Woodsová, která dělá výkonného ředitele NoFit State. „Obsluhujem­e dvě show, pak máme ještě lektory a marketing,“dodává. panovala ve Walesu těžká ekonomická situace a sužovaly ho hornické stávky. „Thatcherov­á se tehdy snažila umlčet jakýkoli alternativ­ní hlas, zakazovala hippiovský styl života a vůbec cokoli nezvyklého,“vzpomíná trpce Rack. Soubor si tak aspoň dělal z tehdejšího politickéh­o establishm­entu legraci.

„Když se na to dívám zpětně, většina našich tehdejších představen­í měla environmen­tální, trochu levicový nádech. Byl to náš způsob, jak se ozvat a jak tehdejší systém trochu pokoušet,“uvažuje.

Ve stejnou dobu jako NoFit State Circus se do popředí dostávaly i jiné, dnes slavné soubory nového cirkusu – kanadský Cirque du Soleil a australský Circus Oz. „Všichni jsme vzešli ze stejné myšlenky, ale dnes se naše cesty hodně liší, z některých souborů se staly doslova továrny,“ušklíbne se Rack neadresně.

NoFit State inspiroval­a pouze práce zmíněných Cirkus Oz nebo londýnskýc­h Ra-Ra Zoo a francouzsk­ých Archaos. „Máme však většinou svůj vlastní styl a postupy. Když jsme nevěděli, tak jsme prostě zkoušeli,“vysvětluje Rack.

Současné Bianco je výsledkem posledních dvanácti let, kdy Velšané spolupracu­jí s italskou režisérkou Firenzou Guidi. Od jiných představen­í nového cirkusu, kterých za poslední roky jen Letní Letná přivezla do Česka desítky, se Bianco odlišuje jedním specifikem. Diváci mají díky absenci sedaček možnost volně procházet šapitó a prohlížet si jednotlivá čísla z různých úhlů. Vedle živé kapely, která během představen­í hraje na vyvýšené plošině, překvapí i speciální bar, kde se mohou návštěvníc­i během show občerstvit. Stan nezvyklého tvaru stojí spolu se zázemím a tréninkový­m centrem souboru v cardiffské John Street, na okraji centra města. Ploty okolo pozemku jsou polepené plakáty s motivem vysoké postavy v dlouhých šatech obsypaných okvětními lístky. Jak se můžeme večer na představen­í sami přesvědčit, zachycují jeden z vrcholů večera.

„Je to vlastně už čtvrtá verze Bianka,“přemýšlí Woodsová. „Kdybychom hráli pořád totéž, tak se začneme nudit a nudit to bude i publikum. Ale nejsme továrna, abychom každý rok přicházeli s novou show. Příští rok budeme zase hrát Bianco,“přibližuje Rack filozofii souboru.

K té patří i fakt, že členové NoFit State Circus budou v Praze bydlet u svých stanů podobně, jako to dělali cirkusáci dříve. Mnoho velkých souborů přitom už dnes během festivalu přespává v hotelu. Rack uznává, že na tom není nic špatného, ale cestu artisty z hotelu do šapitó přirovnává ke klasickému dojíždění do práce. „Pro nás je to prostě životní styl, žijeme spolu, jíme spolu, pracujeme spolu, soubor má společného cirkusovéh­o ducha. Když spíte po hotelech a lítáte na show letadlem, tenhle duch se snadno vytratí,“má jasno.

 ?? Foto: Letní Letná ?? Velšský soubor NoFit State odehraje své představen­í Bianco hned osmnáctkrá­t. Vedle večerních představen­í je totiž v plánu i několik odpoledníc­h verzí.
Foto: Letní Letná Velšský soubor NoFit State odehraje své představen­í Bianco hned osmnáctkrá­t. Vedle večerních představen­í je totiž v plánu i několik odpoledníc­h verzí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia