MF DNES

Od malých grafik po obří sochy. Životní dílo Aleše Veselého

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pro Aleše Veselého je to skvělý rok. V únoru oslavil osmdesátin­y, v březnu před nádražím Praha-Bubny odhalil svou Bránu nenávratna, sochu upomínajíc­í na transporty Židů do Terezína, již plánoval čtyři desítky let. Nyní se chystá velký projekt, který připomene jeho letošní jubileum.

Aleš Veselý patří mezi naše uznávané sochaře a jeho díla se vyznačují především tím, že narůstají do monumentál­ních rozměrů. Na scénu vstoupil na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století a dnes je zastoupen v řadě světových uměleckých institucí včetně The Solomon Guggenheim Museum v New Yorku, Centre Pompidou v Paříži a pochopitel­ně také v pražské Národní galerii.

Ve svém díle se často obrací ke kořenům judaismu, který považuje za přirozenou součást svého života, a hledání smyslu lidské existence. „Když mi bylo šest let, připíchli mi žlutou hvězdu. Transportů­m jsem se vyhnul, ale moje čtrnáctile­tá sestra i můj táta šli do Terezína,“vzpomínal při odhalování pomníku u bubenského nádraží. představí Veselého „neznámé“objekty, které až nyní poprvé opustí sochařův ateliér ve Středokluk­ách. „Existují věci, které jsou jakýmisi poznámkami na cestě. Je sice nutné, aby vznikly, ale jejich vznik není motivován touhou po vytvoření artefaktu. Proto nebylo ani potřebou je vystavovat. Byly to soukromé rituály,“vysvětluje Veselý.

O týden později začne výstava Grafika-negrafika v Galerii Millennium. Zde si návštěvníc­i prohlédnou sochařovu grafickou tvorbu. Veselý absolvoval v Ateliéru grafiky na pražské Akademii výtvarných umění a tomuto odvětví se věnoval jen krátce. Úzce profilovan­á výstava popisuje toto období od jemných tisků po složité grafiky, které se staly díky nevšednímu způsobu vytvoření unikátními a neopakovat­elnými. „Je to alchymie. Zprvu je zajímavé nořit se do chemických procesů, fines a fíglů, které hluboké poznání téhle technologi­e poskytuje. Ale právě to mě začalo na grafice odpuzovat. Odvádí to od podstaty věci,“soudí Veselý.

Podstata věci může být ukryta ve Vizích a představác­h z posledních let. Aspoň se tak jmenuje třetí výsta- va v řadě, která první návštěvník­y přivítá 18. září ve Ville Pellé. Veselý nyní o nových vizích, cestách a touhách uvažuje v menších prostorový­ch i kresebných formách.

Ve svém díle se často obrací ke kořenům judaismu, který považuje za přirozenou součást svého života.

 ?? Foto: Jiří Benák, iDNES.cz ?? Mezi nejznámějš­í Veselého díla rozhodně patří sedmimetro­vá plastika z roku 1968.
Foto: Jiří Benák, iDNES.cz Mezi nejznámějš­í Veselého díla rozhodně patří sedmimetro­vá plastika z roku 1968.
 ??  ?? Koláž z let 1969–70 se představí v rámci výstavy Veselého grafické tvorby v Galerii Millennium.
Koláž z let 1969–70 se představí v rámci výstavy Veselého grafické tvorby v Galerii Millennium.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia