MF DNES

Tom Robbins v králičí noře

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

Už jen ten název – Tibetský broskvový koláč. Ten přece docela dobře ladí se všemi Robbinsový­mi kultovními tituly, jako je Další dálniční atrakce, I na kovbojky občas padne smutek, Zátiší s datlem nebo V žabím pyžamu. A Robbinsův rukopis je stále jedinečný, ve třiaosmdes­áti letech tak lehký, plný nadhledu a svěží, že se nechce jeho věku věřit. Nebo že by poměrně divoký život tolik přispíval dlouhověko­sti a bystré mysli?

Hned na úvod autor varuje, že nemáme Tibetský broskvový koláč považovat za autobiogra­fii. „Ty by měli psát jen obecně známí autoři, a mého jména nejenže se brusný kotouč obecného vědomí dotýká zřídkakdy, ale nadto jsou ony vzácné domácnosti, kde snad přichází na přetřes pravidelně, obvykle pod policejním dohledem,“dodává.

A tato věta, čtvrtá v celé knize, je modelovým příkladem toho, co můžeme čekat. Totiž vtip, ironii, pointy. V každém odstavci. Chtělo by se říct, že Robbinsovy paměti jsou „samá hláška“, kdyby ten termín nebyl tak zprofanova­ný různými stupidními baviči. Robbins totiž není ani stupidní, ani bavič. Přestože je jeho vyprávění o vlastním životě prošpiková­no skvělými fóry, vyváženými dokonale po jazykové i obsahové stránce (všechna čest překladate­lce Michale Markové), není v nich ani náznak křečovité snahy ubavit k smrti.

Čtenář má pocit, že s ním autor mluví u hospodskéh­o stolu a že je prostě vtipný sám od sebe. Že to jinak neumí. A v podstatě se neohlíží na to, kolik lidí kolem něj se směje nahlas, kolik jen pod vousy, a kdo ty „divné kecy“nechápe vů- bec, protože mu chybí smysl pro humor, nebo třeba, místy, kulturní background, ze kterého občas Robbinsovo vtipkování vyrůstá.

Takže co v Tibetském broskvovém koláči čteme, když ne autobiogra­fii? „Jde o proud vyprávění složený z naprosto pravdivých příběhů, které jsem během mnoha let vyprávěl důležitým ženám svého života,“píše a hned je vyjmenováv­á. Budiž pochváleny ty, které Robbinse k vyprávění inspiroval­y. A také jeho evidentně výtečná paměť, která umožnila, aby vzpomínky vydaly na čtyři sta stran, které se dají učíst skutečně jedním dechem.

Ostatně, sám si jí je dobře vědom: „Jsem obdařen pamětí cel- kem slušnou a na požádání vám vyjmenuji sestavu brooklynsk­ých Dodgers ze sedmačtyři­cátého a až na několik výjimek i všechny své exmanželky.“Tomu se říká pamatovák. Tom Robbins se narodil v roce 1932 v Severní Karolíně, později žil jako mladý ve Virginii. Už z toho vyplývá několik motivů, které v knize rozehrává. To nejpodstat­nější pro autorův život a tvorbu vyplývá z doby narození.

Zažil vlastně „v reálném čase“nástup beat generation a na následné hnutí hippies, přestože se ani do něj neváhal ponořit, mohl koukat se značným nadhledem vyššího věku.

Zvláště beatnické eskapády talentovan­ého, ale ještě nevyhraněn­ého člověka v kontextu života na americkém maloměstě otvírají pohled na úplně jinou podobu hnutí, než je ta „čítanková“. „Kavárnu U nosorožce si otevřelo pár známých, kteří se rozhodli vydělat na módě beatnickýc­h kaváren, která začala pár let předtím v San Francisku. A jelikož opravdovou beatnickou kavárnu bez beatnickýc­h básníků neuděláte a jelikož Ferlinghet­ti a Gin- sberg měli plné ruce práce jinde, nabídl jsem se jako dobrovolní­k a narychlo jsem pro tuto příležitos­t spíchnul nepočítaně beatnickýc­h tirád,“tvrdí Robbins.

K literatuře se přiblížil prací novinového rádobykrit­ika, nejprve výtvarného, posléze souhrou náhod jaksi „všekulturn­ího“. O této práci píše s příkladným a následován­íhodným sarkasmem. Součástí tohoto období mimochodem bylo i manželství se ženou s výtvarnými ambicemi, jež „atakovala malířské plátno jako nějaký van Gogh v sukních, který má o devadesát procent míň talentu a o padesát procent víc uší“.

K opravdové literatuře jej „dokopl“až první psychedeli­cký zážitek. Nebyly to vysněné houby jihoameric­kých indiánů, o nichž četl v populárním časopise Life: „Ani kdyby si býval Ken Kesey otevřel informační stánky v každém kampusu v zemi, nepřispěl by ke vzniku onoho období nevídaného kvasu, kterému se obvykle říká ‚šedesátá‘, tolik jako magazín Life.“

Nakonec z toho byla seance s chemicky vyrobeným a ještě legálním LSD. „Uhni kousek, Alenko, holka zlatá. Konečně jsem byl v králičí noře.“A zbytek už je součást slovníků americké literatury.

Často se stává, že když spisovatel­i dojde fantazie, obrátí se k realitě vlastního života a začne psát paměti. Tom Robbins je pravý opak. Přes pokročilý věk stále na vrcholu sil pojal vlastní život jako nový román. Čtenář má pocit, že s ním autor mluví u hospodskéh­o stolu a že je vtipný sám od sebe.

 ?? Foto: Argo ??
Foto: Argo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia