MF DNES

Patrick Lee:

-

Zločin v poušti.

Mariňák Sam Dryden žije poklidně v Kalifornii. V tísni mu zavolá Claire, s níž sloužil v armádě, a požádá ho o pomoc. Agentka FBI Marnie Calvertová má vyšetřit zločin v Mohavské poušti. Sam a Marnie zkříží cestu nepříteli, jenž má k dispozici neuvěřitel­né technologi­e.

Vyšehrad, přeložil Jindřich Manďák

Zápach udeřil Marnii Calvertovo­u do nosu dokonce ještě dřív, než vystoupila z vozu. Větrací otvory ho nasály do auta zvenčí: mix zuhelnatěl­ého dřeva, zoxidované­ho kovu a roztavenéh­o plastu – snad z linolea nebo výztuže koberce. Pod tím vším pak byl patrný ještě jiný pach, který jí připomínal setkání na zahradě za domem a hezké dny v parku. Bylo jí na zvracení.

Nehodlala zvracet. Za těch osm let u FBI nikdy nezvracela. Vypnula motor, otevřela dveře a vystoupila do noční pouště.

Na místě zločinu již bylo deset dvanáct vozidel. Policie státu Kalifornie, Úřad šerifa okresu San Bernardino, tři hasičské vozy z Palmdale. Většina vozidel měla motory puštěné na volnoběh, majáčky zapnuté a čelní reflektory zamířené do bodu ústředního zájmu: vypálené skořepiny obytného přívěsu osaměle stojící u štěrkové cesty uprostřed Mohavské pouště.

Venku bylo zápach cítit ještě silněji než v autě. Marnie poskytla žaludku deset vteřin na zklidnění; otočila se na místě a zahleděla se do okolní krajiny. Daleko na západě byla pláň posetá tečkami světla Edwardsovy letecké základny před úpatím pohoří San Gabriel. Hory byly sotva viditelné proti osvětleném­u oparu nad Los Angeles vzdálenému snad sto dvacet kilometrů odtud. Jediný bližší zdroj světla představov­al Barstow, nevýrazná šmouha na severu. Všude jinde byla poušť černá, prázdná a horká jako pec – ve čtyři ráno na začátku srpna.

„Agentka Calvertová?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia