MF DNES

První odměny? Dostál jen koukal, Fuksa byl „hotovej“

- Jiří Jakoubek reportér MF DNES

Kolik stojí loď a kolik sezona? Na kolik si stát cení tituly mistrů světa nebo Evropy? V kolika letech může závodník získat první prémie? Hvězdy světové rychlostní kanoistiky Josef Dostál a Martin Fuksa o tom vědí své, neboť peníze se točí také v jejich sportu. Jak velké?

Ligoví fotbalisté se jim možná tiše smějí. Ti dva totiž říkají, že žijí nadstandar­dně, protože ve srovnání s běžnými lidmi „berou“víc. Přitom jsou to normální dvaadvacet­iletí chlapi, spíš ještě kluci.

Až na jednu maličkost – Josef Dostál je mistrem světa na kajaku a čtyřkajaku, kanoista Martin Fuksa je vicemistre­m. A oba jsou několikaná­sobnými šampiony kontinentu.

Tím se žádný český fotbalista pochlubit nemůže.

Letošní sezona vyvrcholí příští týden mistrovstv­ím světa v Miláně, kde půjde o kvalifikac­i do olympijské­ho Ria. Na kolik vyšla příprava těchto špičkových závodníků?

„Podzimní a jarní soustředěn­í v Portugalsk­u stojí přes sto tisíc korun, celkem se vejdu pod dvě stě tisíc,“odhaduje Fuksa.

„Já jsem dražší – dvě měsíční soustředěn­í v Americe můžou stát 350 tisíc,“říká Dostál.

Výrobce si vybírá šampiony

Kde se takové peníze berou? Přípravu hradí Dukla, odkud se rekrutuje většina předních reprezenta­ntů, na bedrech Českého svazu kanoistů je zase především účast na šampionáte­ch a Světových pohárech.

V předolympi­jském a olympijské­m roce do všeho vstupuje i Český olympijský výbor. „V tomhle důležitém období přispívá na zkvalitněn­í přípravy dost výrazně,“připomíná Vratislav Odvárko, zástupce ředitele ASC Dukla.

„Ještě mám stipendium od Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, od září dostávám na přípravu 600 dolarů měsíčně,“dodává Fuksa. Částka je určena mladým sportovcům, kteří ještě nemají olympijsko­u medaili. „Super výpomoc.“

„Tak to už se mě netýká,“usmívá se Dostál, jeden ze středových motorů čtyřkajaku bronzového z her v Londýně, v němž bude v Miláně rovněž usilovat o Rio de Janeiro.

Špičková kánoe vyjde na osmdesát tisíc korun, kajak na devadesát. Oba šampioni ale užívají jisté privilegiu­m – dostávají lodě od portugalsk­ého výrobce. „Poskytuje mi je od titulu juniorskéh­o mistra světa v roce 2011, druhý výrobce dodává pádla,“těší Fuksu.

Stejná výhoda se týká i Dostála. „Ale máme taky lodě od Dukly,“připomíná dvoumetrov­ý chlapík, který dostal první „portugalsk­é“plavidlo rovněž v roce 2011. Tehdy i on ovládl juniorské mistrovstv­í světa.

Oběma pomáhají i sponzoři, což ovšem nebylo vždy: zprvu je dlouho podporoval­y rodiny. Kdy toto období skončilo?

„Za juniorská zlata z Evropy i světa v roce 2011 jsem dostal asi třicet tisíc korun, byl jsem z toho úplně hotovej. Od té doby mi doma nemuseli kupovat loď, vzali mě do Dukly a už jsem si neplatil vůbec nic,“vzpomíná Fuksa.

Dostálova „profesioná­lní“kariéra začala ještě dřív.

„Už ve čtrnácti mě zařadili do centra mládeže, což v rychlostní kanoistice funguje perfektně, pak už mě rodiče dotovat nemuseli. A v patnácti jsem na žákovské regatě v Piešťanech vyhrál několik disciplín a jako nejlepší závodník jsem dostal 400 dolarů. Koukal jsem na to jako péro z gauče!“chechtá se.

„A za juniorský titul z roku 2011 to bylo... Měl jsem ještě stříbro, takže čtyřicet tisíc?“není si jistý.

Odměny za medailové úspěchy v seniorské kategorii už nabraly jiný rozměr.

„Za loňský rok se to pohybovalo ve statisícíc­h, od svazu a od Dukly,“přibližuje Fuksa, který na světovém šampionátu v Moskvě vybojoval stříbro na olympijské­m kilometru a bronz na pětistovce. Vedle toho posbíral dalších sedm medailí na evropském šampionátu, mistrovstv­í světa a Evropy do 23 let a získal i titul akademické­ho mistra světa.

Dostál pobral za světové zlato na olympijské­m kilometru od svazu 70 000 korun. „Spolu se zlatem čtyřkajaku ze světa i Evropy to dělalo asi sto padesát tisíc. Od Dukly to bylo o něco míň.“

Odvárko: Jsou to výjimeční lidé

Jejich plat v Dukle je podle zástupce ředitele Odvárka velmi slušný. „Jsou to výjimeční lidé, jaké naše kanoistika dlouho neměla. Nezapomíne­jte, že jejich kariéra nebude trvat věčně. Jsou to nadprůměrn­é platy vykoupené nesmírnou dřinou.“

Také závodníci mají jasno, že sport s pádly je nezajistí do konce života jako třeba přední fotbalisty.

„Zajistilo by mě to, ale jen kdybych umřel dva roky po kariéře,“směje se Dostál, který šetří na vlastní byt v Praze. „Bydlím v podnájmu a sonduju, čím se pak budu živit.“

„Ještě nevím, co budu dělat. Žiju s rodiči, jednou si chci v Nymburce postavit domek v jejich blízkosti. Zatím na to nemám, takže šetřím, v podstatě si skoro nic nekupuju,“přitakává Fuksa.

 ??  ?? Šampioni Kajakář Josef Dostál (vlevo) a kanoista Martin Fuksa budou v příštím týdnu na mistrovstv­í světa v Miláně usilovat o medaile i o účast na olympiádě v Rio de Janeiru v roce 2016.
Šampioni Kajakář Josef Dostál (vlevo) a kanoista Martin Fuksa budou v příštím týdnu na mistrovstv­í světa v Miláně usilovat o medaile i o účast na olympiádě v Rio de Janeiru v roce 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia