MF DNES

Daridova výzva: nový klub i role

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když před týdnem slavil 25. narozeniny, měl kolem sebe hodně živo. Jakýsi pomatenec na motorce střílel po autobusu, ve kterém klidně mohl sedět. Taky vstřelil důležitý gól, jenž zaručil postup v Německém poháru. A taky už se zabydlel ve velikánské­m Berlíně.

Nová sezona, nový život. „Ale fotbalová kabina je všude stejná,“říká Vladimír Darida. Zvykejte si, že běhavého záložníka už nebudete vídat v dresu Freiburgu, počínaje dnešní ligovou premiérou patří modrobílým pruhům berlínské Herthy.

Jak to bylo s tím střílením?

Jeli jsme vlakem do Bielefeldu na pohár a klubový autobus nás měl nabrat na nádraží. Jenže po řidiči vystřelil nějaký motorkář. Naštěstí to byla asi jen vzduchovka, takže střela neproletěl­a předním sklem.

Co na to policie?

Jakmile nás řidič dovezl na hotel, už tam čekala kriminálka. Vyšetřován­í probíhá. Když si představím, že jsme v tom autobuse mohli sedět, není mi moc do zpěvu.

Asi to vyzní cynicky, ale při vašich narozeniná­ch se zpívalo, ne?

Ve Freiburgu bylo zvykem, že se zpívalo, tady jsem objednal klukům pizzu rovnou do šatny. Stejný den slavil narozeniny i klubový maskot Hertinho, takže byla zábava.

Jaké to vůbec je, když si musíte zvykat na nové rituály v úplně jiném prostředí?

Život v kabině je vesměs všude stejný, takže změna nebyl žádný problém. Snad v mediálním zájmu. Hertha je denně pod mikroskope­m, ve Freiburgu byl úplný klid.

A život mimo kabinu?

Taky rozdíl. Freiburg je univerzitn­í město, Berlín pulzuje od rána do večera. Zatímco ve Freiburgu jsem předloni hledal byt skoro měsíc a hotelového pokoje jsem měl plné zuby, tady jsem byl přestěhova­ný za pár dní. Kousek od stadionu, ideál.

Může se stát, že bude z Čechů v bundeslize tím nejvýrazně­jším. Však si záložník Vladimír Darida, nově hráč Herthy, chválí: „Mám ofenzivněj­ší roli.“

Upřímně, jste rád, že jste po sestupu nezůstal ve Freiburgu?

Přál jsem si hrát první bundesligu a jsem šťastný, že mi to kluby umožnily. Hertha je klub s velkou historií, takže to považuju za krok výš.

Hertha má peníze i fanoušky, ale ne úspěchy. Naposledy skončila bod od sestupu.

Pracuje se na tom, aby výsledky byly jinačí. I když pro nejbližší rok jsou cíle skromnější: hrát klidný střed.

V přípravě jste dal dva góly a fanoušci vás chválí. Vyhovuje vám nová role od kouče Dárdaie?

Moc! Mám od trenéra trochu ofenzivněj­ší úkoly, což mě baví. Můžu se víc dostávat do koncovky. Ve Freiburgu jsem byl šestka, defenzivní štít, který se často stahoval mezi stopery. V Berlíně jsem něco mezi šestkou a osmičkou. Záleží, v jaké fázi je zápas. Při bránění bývám zataženějš­í, při našem presinku se tlačím spíš dopředu. Pál Dárdai je tu legenda, všichni ho respektují a vypadá to, že chce hrát hezký, ofenzivní fotbal s míčem. Rozhodně bych nerad, aby Hertha hrála o padáka.

Nemůže být problémem množství cizinců? Slovák Pekarík, Brazilec, Američan, Kalou z Pobřeží slonoviny, Švýcaři, Tunisané, Norové, Japonci, Nizozemec.

Ve Freiburgu to bylo podobné a kabina fungovala. Základem je, aby všichni uměli německy, to stačí.

Váš favorit na titul?

Myslím, že Bayern Mnichov znovu nebude mít konkurenci.

 ?? Foto: Guido Kirchner, AP ?? V nových barvách Vladimír Darida vyměnil Freiburg za Herthu Berlín – snímek je z duelu Německého poháru, ve kterém Hertha přešla přes Bielefeld i díky Daridově trefě.
Foto: Guido Kirchner, AP V nových barvách Vladimír Darida vyměnil Freiburg za Herthu Berlín – snímek je z duelu Německého poháru, ve kterém Hertha přešla přes Bielefeld i díky Daridově trefě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia