MF DNES

Víc než titul, to je úkol pro Guardiolu

-

MNICHOV Třikrát v historii stáli fotbalisté Bayernu Mnichov před výzvou, kterou zatím nezdolali: vyhrát čtyřikrát v řadě bundesligu.

Teď nastal čas na pokus č. 4. Nepochybuj­e se o tom, že by se 14. května 2016, tedy v den, kdy soutěž končí, oslavoval jiný mistr.

„Chceme dokázat to, co se ještě nikomu nepovedlo, ale nemůžeme titul brát jako samozřejmo­st,“varuje šéf klubu Karl-Heinz Rummenigge. „Pro soupeře je obrovskou výzvou připravit Bayern o titul.“

Jsou to ale spíš jen diplomatic­ká slova: Bayern je v Německu nejslavněj­ší, nejbohatší, podle jmen na soupisce také jasně nejsilnějš­í. Bylo by téměř senzací, kdyby někdo z okruhu „spolufavor­itů“skončil lépe než druhý. Za Bayernem, jehož včerejší zápas proti Hamburku skončil po uzávěrce, se nahoře očekává Wolfsburg, Dortmund, Mönchengla­dbach, Leverkusen a Schalke. „Bayern bude ještě silnější než v minulé sezoně,“tipuje Vladimír Darida, záložník Herthy Berlín.

Tým, který v posledních letech v bundeslize jasně dominuje, opustil jen záložník Bastian Schweinste­iger, jehož přetáhl Manchester United. Španělský kouč Josep Guardiola naopak bude hledat v sestavě místo pro Brazilce Douglase Costu z Doněcku a chilského tvrďáka Artura Vidala z Juventusu.

Ne, takhle nevypadá oslabení. „Bayern má vždy úžasný tým,“pravil Guardiola, který má před sebou poslední rok z tříletého kontraktu.

Zatím není jasné, jestli smlouvu prodlouží. Domácí tituly sice jistě vyhrává, první rok získal i pohár, ale jenom to nestačí, aby Bayern považoval sezonu za úspěšnou: očekává se také triumf v prestižní Lize mistrů, v níž Bayern pod Guardiolou vypadl dvakrát v semifinále s pozdějšími vítězi, tedy Realem a naposledy s Barcelonou.

Navíc proti muži, který byl po příchodu považován téměř za svatého, sílí kritika. Je mu vyčítáno, že do Bayernu přivedl velké množství španělsky mluvících hráčů a tím ho „hispanizov­al“, Němcům se nelíbí ani jeho fotbal plný přihrávek, na který jsou fanoušci zvyklí od Barcelony. Radši by viděli živelnější Bayern. „Nechci se pro Bayern stát problémem,“uvedl Guardiola. „Ale přivedli jsme velmi dobré posily, myslím, že před novou sezonou můžeme být velmi optimistič­tí. Mám velkou motivaci.“

Souboj Guardiola vs. kritici právě začal.

— Radim Trusina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia