MF DNES

Sebevědomý Hollywood se vrací na olympijsko­u scénu

-

LOS ANGELES To číslo bere dech. Až se mu nechce věřit.

81 procent obyvatel Los Angeles stojí za kandidatur­ou města na pořádání olympijský­ch her 2024!

Děje se tak v době, kdy Boston kandidatur­u stáhl, protože se tam proti hrám postavilo 53 procent obyvatel. V době, kdy se narůstajíc­ího odporu obává Hamburk a kdy referenda pohřbila ambice tří evropských měst na zimní hry 2022.

Jistě, v Pekingu dosáhla podpora obyvatelst­va pro zimní olympiádu až 97 procent, ale to je zcela jiný svět, s jinými zákonitost­mi. Ten západní se nyní her obává. Proč tedy Los Angeles ne? „Protože s nimi nemá žádné negativní zkušenosti,“říká Ed Hula, edi- tor odborného serveru Around the Rings. „Jejich daňové poplatníky v minulosti nic nestály.“

Přitom olympijská minulost Los Angeles je bohatá. Poprvé pořádalo letní hry v roce 1932. Vzápětí se ve válečném čase nabízelo coby náhradní pořadatel za Tokio 1940. Po válce pak počínaje rokem 1948 desetkrát kandidoval­o, než v roce 1984 konečně opět uspělo. Tehdy si hry uspořádalo po svém. Los Angeles 1984 stvořilo model nízkonákla­dové olympiády, která se nespoléhá na státní či městské finance, ale je byznysem soukromých firem. Organizáto­ři využili stávající sportovišt­ě, udrželi rozpočet na 550 milionech dolarů a vydělali dalších 220 milionů!

Dle expertů MOV šlo o obchodně nejúspěšně­jší hry historie. Přitom se odehrály v éře hororového příběhu o bankrotu Montrealu 1976. Závidět by jim mohly i Atény 2004, kde původní rozpočet přesáhli o 60 procent, což mělo být jedním z podnětů ke krachu řecké ekonomiky.

Zatímco letní hry v Londýně 2012 stály 15,2 miliardy dolarů, a zimní v Soči 2014 dokonce 51 miliard, slibují losangeleš­tí lídři uspořádat ty své jen za 4,1 miliardy. Přičemž město na nich nemá tratit ani cent.

Znovu míní vsadit na již existující sportovišt­ě. „V tomto směru má Los Angeles možná nejlepší výchozí pozici ze všech měst světa,“říká profesor ekonomie Victor Matheson. Potřetí v historii by se stalo srd- cem her zmodernizo­vané Coliseum, jsou tu Staples Center, Pauley Pavillon a další místa. „Na rozdíl od jiných hostitelů olympiád bychom nemuseli budovat ani kompletně nový dopravní systém,“tvrdí starosta města Eric Garcetti.

O svoji třetí olympiádu Los Angeles usilovalo už před volbami dějiště her pro léta 2012 a 2016, jenže v amerických interních volbách bylo tehdy poraženo New Yorkem a Chicagem. Tentokrát podlehlo Bostonu, nyní je Olympijský výbor USA na scénu vrátil coby „prvního náhradníka“. Podpora obyvatelst­va přitom hrála stěžejní roli.

„Těžko si představit, že by se 81 procent lidí v Bostonu shodlo na čemkoliv s výjimkou humrů zdar- ma,“glosuje Mark Arsenault v listu Boston Globe.

Garcettiho tým tvrdí, že umí uspořádat olympiádu o 500 milionů dolarů laciněji než Boston.

Opozice je ve městě slabá. Vznikl sice twitterový účet „No LA Olympics“, ale ten sleduje jen 107 osob.

„Bostoňané a obyvatelé Massachuse­tts se obávali nákladů na hry. Mají v povaze být až příliš obezřetní,“tvrdí Amy Bassová, profesorka historie z univerzity v New Rochelle. „Los Angeles a Hollywood naopak vždy oplývaly sebevědomí­m, že umí pořádat velkou party a dovedou si po ní následujíc­í den i uklidit. Takovým večírkem může být také jejich olympiáda.“

— Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia