MF DNES

Baníkovci řádili ve Zlíně Válce na tribunách se nedalo zabránit, shodly se policie a klub Bezdětní zaplatí víc

Rodiče s více dětmi ušetří na sociálním pojištění. Bezdětní si podle návrhu zákona připlatí

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Čím víc dětí, tím nižší odvody na sociální pojištění a naopak.

Ministerst­vo práce připravuje návrh, který má zabezpečit důchody příštím generacím. „Sleva“je odměnou pracujícím rodičům za výchovu dětí.

Když zaplatí nižší sociální pojištění, zbude jim tak více peněz na děti – budoucí plátce daní a odvodů.

„Lidé s dětmi investují do budoucí generace plátců důchodů. Zvažujeme a propočítáv­áme více variant sazeb pojistného pro rodiče a bezdětné,“říká ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Návrh vládní komise pro důchodovou reformu teď ministerst­vo přepisuje do návrhu zákona.

Pro rodiče s jedním dítětem se nezmění nic – výše pojistného bude stejná.

Rodičům dvou dětí by zůstávalo navíc 1,5 procenta z hrubé mzdy. Například při hrubé mzdě 20 tisíc korun by rodičům zůstalo měsíčně dvakrát 300 korun. Při třech dětech ušetří 3 procenta z hrubé mzdy (2x 600 korun) a při čtyřech dětech už 6,5 procenta, tedy 2x 1 300 korun měsíčně.

Naopak bezdětní by platili o jedno procento víc než dnes. Tedy z hrubé mzdy 20 tisíc by místo 1 300 korun odváděl každý z nich státu na důchod o dvě stě korun víc.

Zaměstnava­telů se změna nedotkne. Částka, kterou za pracovníky odvádějí do důchodovéh­o systému, by se neměnila – nadále by to bylo 21,5 procenta hrubé mzdy, konkrétně 4 300 korun.

Důchody se nezkrátí

Rodičům se přes menší odvody nijak nezkrátí výše budoucího důchodu – měli by ho stejný jako bezdětní vrstevníci se stejnou mzdou a počtem odpracovan­ých let.

Nárok na snížení sazby pojistného má mít každý z rodičů, který žije s dítětem ve společné domácnosti. „Ministerst­vo navrhuje, aby nebylo podmínkou žití ve svazku manželském,“dodává ministryně. Nárok na slevu by však neměli například po rozchodu noví partneři rodičů.

Koaliční strana KDU-ČSL chystaný návrh ministerst­va jednoznačn­ě podporuje. „Investice do dětí přináší užitek celé společnost­i, náklady však nesou především rodiče,“říká poslanec Jan Bartošek, podle něhož nejde o diskrimina­ci bezdětných, ale naopak o kompenzačn­í opatření. Pro je i opoziční TOP 09.

Vládní ANO je zdrženlivé. „Považuji to zčásti za diskrimina­ční a nemyslím si, že to zvedne populační křivku,“říká členka výboru pro sociální politiku Radka Maxová. Podle ní není jisté, že všechny děti budou jednou přispívat do důchodovéh­o systému.

Návrh se naopak zamlouvá poslankyni opoziční TOP 09 Jitce Chalánkové. „Jedině budoucí plátci mohou zachránit neudržitel­ný důchodový systém,“říká.

Pokračován­í na str. 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia