MF DNES

Sucho končí. Pro půdu příliš pozdě

- Martin Biben, Radka Hrdinová reportéři MF DNES

PRAHA Přesně takový konec sucha si zemědělci nepřáli. Bouřky a přívalové deště poničí vyprahlá pole ještě víc, než jsou. Přitom v Česku je už erozí zasažena polovina orné půdy.

„Na spečené, vyschlé půdě to může vyvolat další erozi. Kromě toho se zvyšuje hrozba povodní, vesnice jsou pak zaplavené bahnem, které s vodou steče z polí,“ říká Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

Kdyby mohli experti dešti poručit, zvolí dlouhodobý a jemný. Uspokojilo by je i mrholení, ale trvalé. „Potřebujem­e větší, trvalejší regionální deště. To znamená déšť, který bude trvat i několik dnů a zasáhne velké území,“uvedla hydroložka z brněnské pobočky Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Eva Soukalová.

I při ideálním scénáři by pro česká pole přišel déšť pozdě. Nahradit chybějící vláhu – podle odborníků 150 milimetrů srážek – už není možné. Do konce roku tolik deště určitě nespadne.

Situaci ještě zhoršuje stav půdy, který byl bídný už dávno před letošním suchem. V zemi podle údajů Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy trpí silnou erozí skoro čtvrtina polí, do podobného stavu se časem může dostat celá polovina obhospodař­ovaných lánů. Přitom právě pole by měla zadržovat nejvíc vody. Daleko víc než lesy, které jsou spíše na tvrdším, skalnatějš­ím podloží. Podle ekologa Václa- va Zámečníka z iniciativy Za obnovu zemědělské krajiny má česká půda sklony k erozi, tedy odplavován­í vrchní, nejúrodněj­ší vrstvy zeminy, takzvaně v genech. „Že je naše krajina ohrožená erozí, není překvapivé. Je morfologic­ky velmi členitá. Když se podíváte na jižní Moravu, uvidíte obrovské zvlněné lány. Krajinné prvky, které fungovaly jako protierozn­í opatření, zmizely,“řekl Zámečník. Právě necitlivá zemědělská činnost podle expertů může za potíže, které česká krajina už dlouho má. Více na str. 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia