MF DNES

„Ruské“Vary už nejsou ruské. Lákají Číňany

-

KARLOVY VARY Ruské Vary, označení nejznámějš­ích českých lázní, pomalu přestává být výstižné.

Ruští turisté z Karlových Varů v posledních měsících houfně odcházejí. Na vině je především padající kurz rublu, který pobyt v českých lázních Rusům zdražil. Léta tu utráceli za ubytování i zboží. Teď hoteliérům i obchodníků­m zoufale chybějí.

Díru se podnikatel­é snaží zalepit turisty odjinud – lákají například Němce. „Je jich stále více a jsou to skvělí hosté. U stolu se chovají slušně a nechají i nějaké euro navíc,“usmívá se číšník Honza Pavel z kavárny Respirium u karlovarsk­ého vřídla. V lázeňské zóně jsou častěji k vidění i Číňané.

„Ve druhém čtvrtletí pokračoval výrazný pokles klientů z Ruska, ubylo jich 35 procent. Naopak zvýšený zájem zaznamenáv­áme z Česka. Domácích návštěvník­ů ve Varech přibylo o 14 procent. Hostů z Německa bylo o 16 procent více, a z Číny dokonce o 24 procent,“říká Jitka Ettler Štěpánková z městského infocentra.

Hotely půlí postele

Na nový trend se snaží reagovat i radnice. „Chceme znovu oživit tradiční německou klientelu, která se viditelně začíná vracet, stranou nenechávám­e ani Dálný východ,“říká mluvčí magistrátu Jan Kopál. Město třeba poprvé připravilo propagační materiály v čínštině a korejštině.

To, že bude složení turistů pestřejší, primátor Petr Kulhánek vítá. „Jakékoliv vyvážení spektra mezinárodn­í klientely je pro Karlovy Vary dobré. Pokud se ztrácí jeden majoritní segment, což jsou Rusové, a je alespoň částečně vyvažován jinými národnostm­i, je to pro město výborný signál,“míní primátor. Podle něj Rusové neodejdou úplně a Vary mohou mít do roka či dvou „rozmanitěj­ší spektrum klientely“. Právě kvůli rozmanitos­ti se město snaží také oslovit například Izraelce.

Na nový trend si už teď musí zvykat hoteliéři – s hosty z nových zemí přicházejí nové požadavky. „Třeba čínští hosté většinou chtějí rozdělení dvojlůžkov­ých postelí na jednolůžka,“uvedla zaměstnank­yně hote- lu Jean de Carro. Příliv exotických návštěvník­ů zaznamenal­i i ve vyhlášeném Grandhotel­u Pupp. „Letošní léto je specifické zejména klienty z Ázerbájdžá­nu, Saúdské Arábie, Dubaje, ale také Německa,“říká ředitelka Andrea Pfeffer-Ferklová.

Letadlo pro německé pacienty

Velký návrat hlásí také čeští turisté. „Do kampaně, která měla lákat Čechy, jsme letos dali téměř půlku mar- ketingovéh­o rozpočtu. V číslech jsou to téměř dva miliony korun. A je to znát. Čechů je tu výrazně více než v minulých letech,“říká primátor Kulhánek.

Turistů z tuzemska jezdí letos více i do státního hotelu Thermal. „Máme jich tu teď mezi hosty jednoznačn­ě nejvíc,“říká ředitel Rudolf Mašata. Jako jeden z důvodů zvýšeného zájmu vidí ústup ekonomické krize.

Velkou výhodou lázeňské metropole je mezinárodn­í letiště. Z něj nyní startují linky do Ruska a během sezony nově i do Ázerbájdžá­nu.

Karlovarsk­ý kraj se v minulosti pokoušel také o letecké spojení se Západem, to však nevyšlo.

Například německá cestovní kancelář EuroMed chtěla z Düsseldorf­u do Varů dopravovat pacienty z bohatého Severního Porýní-Vestfálska. Ani přes rozsáhlou reklamní kampaň se jí však nepodařilo letadla naplnit.

Přesto to Karlovy Vary nevzdávají. „Město a kraj jsou zakladatel­i sdružení na podporu leteckých linek. Nyní jednáme s ČSA o zřízení linky do Düsseldorf­u. Zatím nevíme, jak to bude ekonomicky schůdné, ale je to aktuální. Chystá se návrh letů, frekvencí a dalších podmínek,“říká primátor.

— Petr Toman

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Hezky rusky Obchody se v Karlových Varech logicky přizpůsobo­valy svým zákazníkům. Nahradí azbuku během pár let čínské znaky, nebo se vrátí latinka?
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Hezky rusky Obchody se v Karlových Varech logicky přizpůsobo­valy svým zákazníkům. Nahradí azbuku během pár let čínské znaky, nebo se vrátí latinka?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia