MF DNES

Já i stát jsme v ohrožení, překvapil Chovanec ministry

- Ondřej Leinert s přispěním Karla Hrubeše

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bojuje o čest. A zřejmě nejen o ni. Včera totiž vytáhl jednu z nejsilnějš­ích možných zbraní – požádal premiéra Bohuslava Sobotku o svolání předsednic­tva Bezpečnost­ní rady státu. A to kvůli kauze, v níž je Chovancovo jméno zmiňováno v souvislost­i s údajným úplatkem za vyřešení sporu mezi podnikatel­em a Českou poštou.

Premiér jeho požadavku vyhověl, rada se sejde ve čtvrtek. Nejvyšší činitelé státu se přitom v této sestavě setkávají jen několikrát do roka kvůli nejzásadně­jším bezpečnost­ním tématům – hrozbě teroristic­kých útoků či migraci. Teď je důvodem kauza „milion pro Chovance“.

Spustila ji nahrávka, na níž člen ČSSD Kamil Choc slibuje pomoc podnikatel­i Lukáši Čadkovi v jeho sporu s poštou. A to za tři miliony – jeden má údajně připadnout Chovancovi, dva ČSSD.

Případ je však plný nejasností: od Choce, který se označuje za „mediátora“, dávají ve straně všichni ruce pryč. Nikdo ho prý neúkoloval, natožpak ministr. Neví se, kdo je autorem nahrávek. Chovanec už dříve podal trestní oznámení, podobně jako manažerka pošty Barbora Snopková-Haberová, jejímž jménem se Choc zaštiťoval.

Za Chovance se jednoznačn­ě postavil premiér Bohuslav Sobotka. Přesto chce ministr kauzu řešit na nejvyšší politické půdě.

„Důvodem je ohrožení ekonomický­ch zájmů státního podniku Česká pošta a rovněž s tím souvisejíc­í pokus destabiliz­ovat pomocí zpravodajs­ko-bezpečnost­ních prostředků situaci v resortu ministerst­va vnit- ra,“vysvětlil, proč chce svolat vedení bezpečnost­ní rady.

„Pan premiér informace nebere na lehkou váhu,“vzkázal mluvčí vlády Martin Ayrer. S poukazem na utajované informace nechtěl věc podrobněji komentovat. To však bude muset udělat Chovanec. Jeho vládní kolegové totiž ke svolání bezpečnost­ní rady nevidí důvod.

„Bezpečnost­ní rada má v názvu i popisu jiné úkoly, které se skutečně týkají bezpečnost­i občanů, jako je řešení velkých živelních katastrof a podobně, nikoli problémů uvnitř jednoho resortu, navíc v situaci, kdy je podáno trestní oznámení a vyšetřován­í je na začátku,“říká ministr zemědělstv­í z KDU-ČSL Marian Jurečka.

Ještě rázněji reagoval vicepremié­r Andrej Babiš z ANO, místopředs­eda bezpečnost­ní rady. „Český stát není ohrožen, podle médií jde o podezření z korupčního jednání členů ČSSD, tak nechť si ČSSD svolá předsednic­tvo a vysvětlí to občanům,“vyzval.

Zdroje MF DNES z Chovancova okolí však naznačují, že schůze se má ko- nat proto, aby se další členové vlády oficiálně dověděli o vyšetřován­í jiného případu, který se týká České pošty – protimafiá­nský útvar se zajímá o společnost Alkom. Jde o tendry na zabezpečen­í budov pošty, které Alkom vyhrál a jsou údajně předražené, navíc k nim chybí dokumentac­e.

Není zcela jasné, jak spolu případ Alkom a aféra s údajným úplatkem mohou souviset. Zmíněné zdroje tvrdí, že Lukáš Čadek, hlavní postava aféry, má blízko ke generálním­u řediteli Alkomu Václavu Růžičkovi.

Ministru vnitra zjevně velmi záleží na tom, aby teď nešlápl vedle. V posledních dnech sice nebere telefony s tím, že je na dovolené, jeho úřad je však ve věci velmi aktivní.

Na jeho webu se objevila sada patnácti otázek, v nichž se úřad ptá, proč podnikatel Čadek s kauzou vystoupil na veřejnost či proč svůj spor s poštou dva roky neřešil. Otázky zahrnují i citlivější rovinu – například to, kdo a s jakým cílem pořídil fotografie, na nichž jsou údajně zachyceni zaměstnanc­i Chovancova úřadu.

Bezpečnost­ní rada státu se zabývá například terorismem, nyní se její předsednic­tvo sejde kvůli kauze „milion pro Chovance“. Požádal o to sám ministr vnitra – jeho resort prý někdo ohrožuje.

 ?? Foto: MAFRA ?? Je to vážné Chovanec tvrdí, že jde o bezpečnost státu.
Foto: MAFRA Je to vážné Chovanec tvrdí, že jde o bezpečnost státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia