MF DNES

Nejtěžší případ? Vrah se „zjeví“a zmizí

- Jak jste ho dopadli?

PRAHA Michal Mazánek vyšetřoval sérii „slavných“orlických vražd, nedávno také vedl skupinu Pomníky, která se vracela ke starým případům. Dnešní náměstek šéfa středočesk­é policie považuje za nejtěžší objasnit vraždu, jejíž pachatel nemá k místu činu vztah.

Co komplikuje práci policistům, když řeší vraždu v taxíku? Právě takový případ z Prahy, kde přes rok uniká vrah tří taxikářů, je považován za ukázkově obtížný. I vy jste řešili vraždu v taxíku…

U nás to bylo jednodušší, protože to na vraha řekla jeho přítelkyně. Ale obecně: v taxíku je hodně stop. Vlasy, otisky prstů. Kolegové také ne vždy vědí, kde, kdy a koho taxikář nabíral. To vše vyřešení ztěžuje.

Jaká další místa jsou obtížná?

Pro objasnění jsou nejhorší případy, kdy pachatel do prostředí nepatří. Nemá vztah k místu ani k oběti. Zjeví se, zabije a zmizí. Pokud tam nejsou svědci a je to špatné se stopami, je to dost náročný případ.

Takový jste měl?

Třeba v Klučově na Kolínsku se v roce 1990 stala trojnásobn­á vražda. Ženu a její dvě dcery pachatel ubodal. Vyřešilo se to za 13 let. Pachatel se na místo dostal jen proto, že jel vlakem z Prahy na Ostravsko bez jízdenky a opilý. Průvodčí ho vyhodil z vlaku.

Jak se tedy ta vražda udála?

Ženy bydlely kousek od zastávky a on tam chtěl přespat. Jenže hned za dveřmi ležely řeznické nože, protože zrovna byla zabijačka. Pachatel měl sklony k násilí a znásilňová­ní, prošel se domem, všechny pobodal a nejmladší znásilnil. V roce 1990 se nepotvrdil­a DNA. Nebyla žádná stopa, žádný svědek. Po těch letech zůstaly zbytky jeho spermatu zamražené v kriminalis­tickém ústavu. Po třinácti letech se znovu porovnával­y – kvůli znásilnění v Brně. Vzorky se shodovaly.

Co když takový vzorek není? Dá se případ i po letech objasnit?

Stává se, že to pachatel neunese a někomu to vypráví. Na orlické vraždy se přišlo i díky tomu, že střelec vyprávěl mezi známými, že takto vraždí za peníze. Ti to vyprávěli dál, až se to dostalo k nám. (ap)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia