MF DNES

Fakta Kde je nejhorší půda

- Martin Biben, Radka Hrdinová reportéři MF DNES

PRAHA Nejúrodněj­ší část zemědělské půdy v Česku pomalu mizí. Končí jako bahno v řekách a rybnících, znečišťuje i vesnice. Obnažená, erodovaná půda, která zbude na polích, nedokáže udržet vodu, aby ji v horších časech pomalu uvolňovala.

I proto jsou následky letošního rekordního sucha tak tvrdé – půda nemá žádné vodní zásoby.

„Například v katastru obce Šardice na Hodonínsku bylo v 80. letech 250 hektarů kvalitní černozemě. V roce 2002 už to bylo jen 45 hektarů,“říká Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Na celé jižní Moravě před třiceti lety převládaly černozemě. „Dnes tu v lepším případě zemědělci hospodaří na spraších, v horším případě na píscích pocházejíc­ích z původního mořského dna,“dodává vědec.

Eroze však postihuje všechny oblasti Česka. Podle údajů výzkumného ústavu je v zemi ohrožena celá polovina zemědělské půdy a velmi silně je poškozeno 500 tisíc hektarů půdy (celkem je v Česku evidováno 4,2 milionu hektarů).

Podle údajů European Soil Bureau, vědeckého ústavu zřízeného Evropskou komisí, je dokonce Česko mezi zeměmi, které mají s erozí největší potíže v Unii.

Těžké stroje půdu dusí

Poškozená půda se na první pohled pozná tak, že ornice při dešti odtéká spolu s vodou pryč. Končí jako bahno v řekách či rybnících. „V Česku se s tím potýká každý vodní hospodář,“říká farmář Jan Řezníček z Klučova na Třebíčsku, který kvůli erozi půdy sousedního zemědělské­ho družstva nestíhá odbahňovat svou soustavu rybníků.

Několik hektarů poškozené půdy má na svých pozemcích i farmář Ja-

Ohrožení půdy vodní erozí romír Pešák z vesnice Čechy na Olomoucku. Na rovinaté Hané, kde chybí svahy, sice splavování zeminy tolik nehrozí, Pešák však upozorňuje na problém, který stav půdy ještě zhoršuje – stlačování země velkými stroji. „Ty jsou dnes stavěné na velké výkony, jsou těžké, půda je pak upěchovaná a nic nevsákne,“říká Pešák. Sám však, stejně jako drtivá většina farmářů, na svém působení chyby nenachází.

Ani dlouhé období dešťů by nezachráni­lo zničenou zemědělsko­u půdu. Skoro polovina je ohrožená, osmina velmi silně poškozená. Česko v tomto ohledu patří k nejhorším zemím v Evropě.

Co se prodá nejdráž

Experti vidí příčiny nynějšího stavu jasně. Zemědělské podniky nestřídají plodiny, což by přispívalo k regeneraci půdy, ale pěstují to, za co dostanou nejvíce zaplaceno. Například řepku, která podobně jako kukuřice příliš vody na poli nezadrží a nevyniká ani ve zpevňování půdy. Zemědělec však dostane za tunu řepky zhruba devět až deset tisíc korun, zatímco za pšenici jen čtyři tisíce. Další příčinou je hospodařen­í na velkých lánech, kde chybějí meze a často jakákoli zeleň, která by vodu zadržela. K tomu se přidává právě zmíněná těžká technika a masivní meliorace ze socialisti­cké éry.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia