MF DNES

Velká cena bude. Dluh zůstal

-

BRNO Velká cena silničních motocyklů v Brně neskončí – těsně před startem letošního závodu, který o víkendu navštívilo rekordních čtvrt milionu fanoušků, se na tom shodla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a Carmelo Ezpeleta, šéf španělskéh­o organizáto­ra šampionátu, společnost­i Dorna Sports.

„Dorna počítá s tím, že v příštích pěti letech se MotoGP v Brně pojede. Partnerem bude nový spolek města a kraje, který vznikne nejpozději v září,“řekla ministryně.

„Čeká nás ještě hodně práce,“dodala. Nepodařilo se totiž vyřešit dluh, kvůli kterému bylo další pořádání závodů rok nejisté.

Loni v srpnu slíbil jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek (ČSSD), že sežene třicet milionů korun, které chyběly Automotodr­omu Brno na zaplacení registračn­ího poplatku. Jak se ukázalo, hejtman se snažil prosadit, aby závody nepořádala soukromá společnost, ale kraj. To však Dorna odmítla.

Hejtman Hašek zmíněných třicet milionů sice získal, musel je však těsně před začátkem letošních závodů poslat zpět ministerst­vu školství – Automotodr­om nemohl dotaci kvůli předluženo­sti přijmout. Dluh mezitím narostl na 110 milionů korun a Dorna hrozila, že se Velká cena už do Brna nevrátí.

Ztráta akce by byla pro město velkou ránou. „Je to rodinné stříbro,“prohlásil primátor Petr Vokřál (ANO) a vložil se do vyjednáván­í.

Primátor, hejtman a ministryně se nakonec domluvili na založení spolku, který bude závody organizova­t. Potečou přes něj dotace a bude pořádat výběrová řízení na různé služby. Kdo zaplatí 110miliono­vý dluh, však není ani po včerejšku jasné.

Nikdo z politiků se k tomu nechtěl vyjádřit. „Součástí komplexníh­o řešení budoucnost­i bude i diskuse se společnost­í Dorna o vypořádání závazků za letošní závod,“řekla pouze ředitelka Automotodr­omu Ivana Ulmanová.

— Jana Ustohalová

 ??  ?? Ministersk­ý slib
Ministersk­ý slib

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia